Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Alle unge i Danmark har ret til at kunne tage en ungdomsuddannelse. Dog er det ikke alle unge i landet med mulighed for at gennemføre en ordinær uddannelse, eksempelvis på grund af udfordringer der gør studiet vanskeligt. Derfor er STU et tilbud skræddersyet til unge med særlige behov i alderen 16 – 25 år.
STU er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, hvor undervisningen og aktiviteterne som eleverne bliver tilbudt tager hensyn til hver enkelt elev. Det betyder, at selve det faglige indhold bliver tilpasset elevernes evner og tempo, ligesom pædagogerne arbejder på at skabe trygge rammer og et studiemiljø der gør det muligt for de unge at engagere sig og deltage aktivt.
Uddannelsen varer 3 år og er gratis for alle elever. Selve forløbet kombinerer teoretisk undervisning i klasselokalet, med både praktiske aktiviteter og praktikophold, såvel som sociale arrangementer og individuel træning. Formålet med studiet er typisk at sikre alle elever opnår almen dannelse, så de bliver i stand til at læse videre på en ordinær uddannelse eller komme i beskæftigelse.
Målgruppen for elever på STU er unge der har et behov for ekstra støtte under uddannelsen, både hvad angår selve undervisningen, såvel som lidt ekstra hjælp til at navigere de sociale relationer og aktiviteter som eleverne også vil møde på skolen. Det kan eksempelvis indebære elever med adhd, unge med autisme, eller fysiske handicap.
Der bliver lagt individuelle skemaer for eleverne, så de får et skræddersyet forløb der passer til deres interesser, fremtidsønsker og aktuelle situation. Personalet vil samtidig være uddannet til at håndtere og yde støtte i forhold til de unges behov og udfordringer.
Af denne årsag kan unge udviklingshæmmede, elever med psykiske diagnoser, fysiske handicap, erhvervet hjerneskade eller andre udfordringer studere på STU og opnå almen dannelse, udvikling af deres faglige kompetencer og derudover styrke deres sociale og personlige færdigheder. På denne måde bliver de unge elever bedre i stand til at leve et selvstændigt og aktivt voksenliv.
Unge der har psykiske diagnoser som autisme, unge med ADHD, depression eller lignende har ofte behov for en struktureret hverdag, hvor der arbejdes i et trygt miljø med pædagoger der har forståelse for disse udfordringer. Skemaet bliver derfor tilrettelagt med fokus på den enkelte elev, der kan inkludere ekstra pauser, mindre grupper i klasselokalet og lignende.
For at sikre eleverne trives og får de bedste vilkår for at kunne gennemføre forløbet på STU, vil der derfor ydes ekstra støtte til eleverne undervejs. Det kan tage form af specialiseret vejledning, gruppeøvelser med andre studerende der også har psykiske udfordringer, eller specialpædagogisk støtte alt efter elevens individuelle behov.
For unge med fysiske handicap eller andre funktionsnedsættelser vil der også her blive tilrettelagt et forløb der passer til den enkelte elev. Skolerne der tilbyder et forløb på STU har faciliteter og hjælpemidler der gør eleverne i stand til at indgå i undervisningen med så lidt besvær som muligt.
Derfor vil der typisk være tale om brede døre, ramper og elevatorer på skolens præmisser, ligesom der kan tilbydes hjælpemidler i form af computere eller anden teknologi som kan hjælpe eleverne med studiet. Der kan også arrangeres hæve-sænkeborde, eller ergonomiske stole og lignende.
STU henvender sig til unge der ønsker at udvikle sig faglige og socialt, for at blive i stand til at få et liv som selvstændige mennesker efter uddannelsen. Typisk vil det langsigtede mål være at blive optaget på en videregående uddannelse, eller at finde beskæftigelse på arbejdsmarkedet.
Derfor bliver strukturen på forløbet også tilpasset disse ønsker for hver enkelt elev. Nogle studerende modtager derfor primært faglig undervisning, mens andre elever kan bruge mere tid på praktikforløb og aktiviteter der giver dem praktisk erfaring.
Samtlige elever på STU skal som minimum studere de obligatoriske fag, der typisk består af dansk, matematik og samfundsforhold. Derudover vil der tilbydes andre fag der kan udvikle de faglige kompetencer alt afhængigt af elevernes ønsker.
Som udgangspunkt vil der blive undervist i små hold, for at sikre en tæt dialog med underviserne. Formålet med denne undervisning er at styrke deres udvikling så de opnår et niveau der passer til deres fremtidsdrømme.
Eleverne på STU når gennem mange aktiviteter på
Forløbet på STU byder også på mange forskellige valgfag, hvor det er op til hver elev at vælge de emner som har interesse for dem. Her kan der både være fokus på fagligt indhold, eller indholdet kan være mere afslappet. Derfor kan der både vælges mellem kreative fag som kunst og musik, samt praktiske emner som madlavning eller håndværk.
Valgfagene hjælper eleverne med at forblive motiveret under deres studie, ligesom det også giver dem mulighed for at være sociale med de andre studerende. Variationen bidrager desuden til at opbygge deres selvtillid, og til at prøve kræfter med nye ting uden for deres vante rammer.
Der vil typisk blive arrangeret et praktikophold om året for hver elev, hvor de vil komme ud i en rigtig virksomhed og prøve kræfter med arbejdslivet. Her kan arbejdsopgaverne variere, hvor nogle elever der føler sig klar kan få en selvstændig arbejdsdag, mens andre elever blot kan observere.
Praktikken giver eleverne mulighed for at danne sig erfaringer og oplevelser, der kan være med til at præge deres valg omkring eventuel beskæftigelse eller videre uddannelse efter forløbet på STU. Samtidig er det en oplagt mulighed for at bruge de færdigheder de har lært på skolen indtil videre.
Studiet på STU lægger også vægt på at udvikle elevernes sociale færdigheder. Derfor bliver der arbejdet målrettet på dette i form af gruppearbejde og fælles projekter, ligesom der løbende bliver afholdt forskellige begivenheder og aktiviteter som eleverne kan deltage i.
Dette kan igen både være med det faglige indhold i fokus, som temadage hvor eleverne arbejder sammen om et bestemt emne, eller der kan være tale om uformelle aktiviteter som fællesspisning, brætspilsaftener eller udflugter. Disse arrangementer er designet til at styrke sammenholdet blandt eleverne og give dem mulighed for at øve deres sociale færdigheder i trygge rammer.
Pædagogerne på STU kan også hjælpe eleverne med at overkomme udfordringer eller løse problemer der kan opstå undervejs i livet. Her kan støtten både tage form af individuel vejledning til konkrete vanskeligheder, som at kontrollere personlig hygiejne eller benytte offentlig transport.
Der kan også trænes personlig udvikling i mindre grupper, hvor der kan anvendes rollespil eller andre metoder til at give eleverne en bedre forståelse for deres egne evner, og hjælpe dem med at håndtere de forskellige udfordringer de kan møde på skolen, derhjemme eller på arbejdspladsen.
Unge der er interesserede i et studie på et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb, skal først og fremmest kontakte Vordingborg Kommune, der står for processen vedrørende ansøgninger og optagelse. Her vil der arrangeres et møde med en UU-vejleder, som vil guide den unge og dennes pårørende gennem ansøgningen.
Vejlederen står for at afklare de specifikke behov og kompetencer som den unge besidder, for at finde frem til hvilken uddannelse ansøgeren passer bedst til. For at komme i betragtning til et STU forløb, skal de unge være i stand til at deltage i 840 timers undervisning om året for eksempel, ligesom de skal være indstillet på aktiv deltagelse på hele forløbet.
Samtidig vil det som udgangspunkt være en fordel hvis eleven har bestået 9. klasses afgangseksamen, dog er det ikke nødvendigvis et krav for optagelse. Der kan også være tale om korte kursusforløb eller anden uddannelse der kan tale for optagelse på STU. Derfor vil vejlederen typisk spørge ind til ansøgerens baggrund.
Såfremt ansøgeren bliver vurderet egnet til STU, vil vejlederen derefter foreslå fag og aktiviteter som vil danne rammen for det indhold den enkelte ansøger gennemgår på studiet. Dette sker i form af en forløbsplan, der også beskriver hvilken støtte eleven har behov for undervejs.
Derefter vil vejlederen indstille ansøgeren til optagelse hos kommunen. Selve beslutningen bliver truffet på baggrund af vejlederens helhedsvurdering, af et særligt visitationsudvalg. Dette udvalg består af fagpersoner med speciale i ansøgerens udfordringer.
Hvis ansøgeren opfylder betingelserne og bliver godkendt af visitationsudvalget, vil den unge officielt blive optaget på STU, og være i stand til at starte på skolen. Her vil de typisk indgå i et afklaringsforløb ved studiestart, hvor de bliver introduceret for skolen, faciliteterne, pædagogerne og de andre studerende.
I nogle tilfælde kan det være muligt at komme på besøg inden officiel start, hvis eleven ønsker at stifte bekendtskab med omgivelserne for at få en tryg start på skoleåret. Her kan vejlederen hjælpe med at rette henvendelse til den rette pædagog på skolen.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4.2 / 5. Antal vurderinger 5
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved