Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
STU Nørrebro er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, og bliver tilbudt unge med særlige behov på Nørrebro der opfylder visse krav. For at blive optaget på STU skal den unge være mellem 16 og 25 år og have et behov for denne individuelt tilpassede undervisning.
Selve uddannelsen er klassificeret som en treårig ungdomsuddannelse, hvor alt fra skema og fag til pædagoger og botilbud kan blive diskuteret så den enkelte studerende kan opnå de bedste chancer for succes. Sammenlignet med ordinære uddannelser vil et STU forløb fokusere på mere end blot faglige kompetencer, og derfor også arbejde med sociale og personlige evner.
STU på Nørrebro fungerer som en slags springbræt for unge med særlige behov, uanset om det drejer sig om udviklingshæmmede, personer med psykiske eller fysiske udfordringer, eller lignende.
Formålet med STU er at støtte unge på deres rejse, og tilbyde dem en mere målrettet og individuel undervisning end de kunne få på en ordinær uddannelse. Ofte vil der være tale om elever som ellers ikke ville kunne afslutte en traditionel uddannelse på gymnasie, erhvervsskole eller teknisk skole.
Der bliver undervist i en række obligatoriske fag i forhold til lovgivningen parallelt med et fokus på valgfag der specifikt bliver tildelt hver enkelt studerende ud fra deres interesser og behov, således at hver elev deltager aktivt i undervisningen og bliver stimuleret og motiveret til at fortsætte forløbet.
Blandt de studerende på en STU uddannelse finder man eksempelvis personer der har udfordringer såsom:
På baggrund af dette, vil elever ikke kunne søge om optagelse direkte på deres valgte STU institution. I stedet vil det være nødvendigt, at enten eleven selv eller deres forældre/værge kontakter uddannelsesvejledningen for at blive sat i kontakt med en trænet vejleder.
Her vil vejlederen indlede en samtale der skal afdække elevens udfordringer, tidligere uddannelse, og sammen med eleven og eventuelle forældre/værger, danne en uddannelsesplan der detaljeret planlægger forløbet på STU.
For at være i stand til at blive optaget på en STU uddannelse, skal eleven være mellem 16-25 år, og have et reelt behov for denne særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse.
Opfyldes disse krav, vil vejlederen derefter indstille eleven officielt til det såkaldte visitationsudvalg hvor hver elev vil komme under betragtning og blive vurderet.
Såfremt ansøgeren bliver godkendt, vil de blive tildelt et uddannelsessted. I tilfælde af et afslag, vil det være muligt for ansøger, værge eller forældre at klage over beslutningen for at få endnu en chance til at fremlægge deres sag.
Det er ikke muligt for studerende at modtage SU. Derimod vil det være muligt at få tildelt uddannelseshjælp til personer mellem 16 og 25 år. Er ansøgeren på førtidspension vil de i stedet få et tilsvarende tilbud for at hjælpe dem med at gennemføre uddannelsen. Økonomisk baggrund spiller ingen rolle, da uddannelsen er gratis.
Eleven begynder allerede inden uddannelsens start med at udfærdige individuelt tilrettelagt undervisningsprogram sammen med vejlederen for at sikre de bedste vilkår for aktiv deltagelse, at opnå meningsfulde fællesskaber, og deltage i et relevant uddannelsesforløb der passer til den enkelte elev.
For at opnå et forløb der passer til hver enkelt elev, vil undervisningen blive tilpasset og tilrettelagt ud fra en individuel læringsplan. Denne plan bliver fastlagt ved studiestart, men kan tilpasses løbende efter behov under hele uddannelses varighed.
Typisk vil planen blive evalueret 1-2 gange om året, men hvis det er nødvendigt kan planen blive revideret oftere. På denne måde vil hver elev opnå et personligt forløb på uddannelsen, der både er relevant i forhold til den studerendes faglige kundskaber, såvel som de nødvendige personlige og sociale evner der skal til for at kunne klare sig på arbejdsmarkedet og som en selvstændig voksen.
Rent strukturelt bliver hvert skema lagt individuelt per elev for at skabe et trygt miljø der passer til den studerendes evner og fremtidsønsker, hvor erhvervspraktik, gruppeaktiviteter og sociale udflugter alle kan tilføjes i det omfang der måtte være praktisk og hensigtsmæssigt.
Selve undervisningen for unge med særlige behov skal dække en række obligatoriske fag såsom matematik, dansk, samfund og mere. Udover dette, vil der være en lang række valgfag tilgængelige, heriblandt kreative fag, E-sport, ridning, brætspil, fysisk træning og mere.
Dette vil munde ud i en afrundet undervisning hvor praktiske kompetencer bliver indlært på et niveau der passer hver student. Ved afslutning af uddannelsen vil den studerende få tildelt et kompetencebevis, der fungerer som et afgangsbevis ved ordinære uddannelser. Dette bevis vil variere fra elev til elev, og specifikt beskrive hvilke praktiske færdigheder eleven har tilegnet sig.
Side om side med den faglige undervisning der styrker de faglige kompetencer, vil der også blive lagt vægt på udvikling af sociale færdigheder og personlig indsigt. Her vil undervisningen også variere individuelt, hvor der kan blive tilbudt en række forskellige aktiviteter, redskaber og fag der har til mål at klæde eleven på til et liv efter uddannelsen.
For at sikre de personlige og sociale kompetencer bliver håndteret med samme vægt som de faglige færdigheder, vil der være ugentlige møder og samtaler med skolens kontaktperson for at følge op på effekten og sikre en positiv oplevelse for hver elev. Her vil det være muligt at løbende justere eventuelle fag eller tilbud for at skabe et trygt og behageligt miljø.
STU forløbet på Nørrebro giver desuden de unge mulighed for at udvikle deres sociale netværk efter eget ønske. Selvom eleven er blevet færdig med dagens skema og fag, kan de blive på skolen for at deltage i sociale arrangementer og danne venskaber og udvikle deres relationer efter eget ønske.
Hvis ansøgeren modtager specialpædagogisk og har forsøgt at gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse men ikke har været i stand til dette, vil eleven typisk blive tilbudt et forløb på en STU-skole, så længe personen er under 25 år.
Ved optagelse på STU vil SPS ordningen typisk frafalde, medmindre eleven parallelt også deltager i ordinær undervisning på en anden uddannelse, såsom stx, htx, hhx, eud eller lignende.
Hvis du som elev, forælder eller værge er i tvivl om mulighederne her, anbefales det at kontakte uddannelsesvejledningen eller din kontaktperson ved SPS for at høre nærmere omkring reglerne og vilkårene.
Efter STU uddannelsen er gennemført, vil alle elever typisk være klædt godt på til at begive sig videre til næste kapitel i deres liv. Afhængigt af hver enkelt elev, kan der være tale om en nu selvstændig voksen der er i stand til at komme i fast arbejde og finde et sted at bo for dem selv.
Andre studerende kan derimod have et behov eller ønske om at fortsætte med nær kontakt til trygge og trænede fagpersoner, der kan hjælpe personen med at klare deres dagligdag og vejlede om diverse ting i hverdagen.
Dette vil typisk blive aftalt sammen med eleven og eventuelle forældre/værger undervejs i forløbet, hvor der kan tildeles en sagsbehandler i Jobcentret, arrangeres beskyttet beskæftigelse / skånejob, eller der kan tilbydes at samværstilbud baseret på den enkelte elevs behov og ønsker.
Det kan også være muligt at eleven nu har opnået de nødvendige faglige, sociale og personlige kompetencer til at gennemføre en ordinær videreuddannelse.
Her vil det være muligt at få rådgivning af vejlederne og underviserne undervejs i forløbet på STU for at skræddersy undervisningen med dette som en målsætning.
En vigtig del af ethvert forløb på en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, er at sikre den unge med særlige behov får undervisning og redskaber i det omfang der er nødvendigt, for at opnå et så selvstændigt og aktivt voksenliv som muligt.
Undervejs vil der kunne blive justeret, hvis udfordringerne ændrer sig eller målsætningen virker for optimistisk eller bliver indfriet tidligere end forventet.
Typisk vil STU-skolen på Nørrebro også kunne hjælpe med udslusning for at sikre de bedste vilkår til studenter der har afsluttet deres undervisning.
Dette kan variere for hver elev, men vil ofte omfatte en grundig gennemgang af deres muligheder, og den nødvendige hjælp til at søge videre på en ønsket fremtidig uddannelse.
På STU Nørrebro er der også tilknyttet en række vejledere og undervisere der har erfaring med jobcentre og beskæftigelse, så baseret på elevernes interesser kan der også tilbydes særlig hjælp til søgning af job for at eleven kan opnå gode vilkår for en fremtidig beskæftigelse.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4 / 5. Antal vurderinger 22
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved