Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
STU Viborg refererer til en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, der specifikt bliver tilbudt unge med særlige behov i alderen 16 til 25 år. Denne uddannelse er et alternativ til ordinære uddannelser i landet, og er derfor ikke i sig selv kompetencegivende. Derimod fokuserer forløbet på at styrke elevernes kompetencer så de eksempelvis kan blive klar til et videre studie, beskæftigelse på arbejdsmarkedet, at flytte hjemmefra, eller på andre måder blive selvstændige.
Selve forløbet struktureres som en treårig ungdomsuddannelse, hvor der er mulighed for at få økonomisk støtte undervejs. Rent praktisk bliver undervisningen og de forskellige valgfag og andre aktiviteter skræddersyet til at passe til hver enkelt elev. Dette gælder både det faglige indhold og niveau, såvel som tilgængelighed og inklusion der gør det muligt for alle elever at indgå i et stærkt fællesskab hvor ingen bliver efterladt.
De unge der studerer på STU har typisk udfordringer af en særlig grad, der gør de ikke kan følge med i undervisningen på ordinære uddannelser, eller af andre årsager ikke føler at de passer ind i det almene skolesystem.
Der kan eksempelvis være tale om unge med autisme eller ADHD, ligesom fysiske handicap, hjerneskade, udviklingshæmning eller indlæringsvanskeligheder også er typiske for de unge på STU. Kommunen stiller ingen særlige krav til hvilke udfordringer de unge måtte have, blot at deres behov er af en sådan grad, at STU giver mest mening fremadrettet.
Her kan STU være et oplagt alternativ, da der tages hånd om de enkelte elever. Der bliver ikke blot tilbudt fagligt indhold på et passende niveau, men også specialpædagogisk støtte og vejledning til at styrke deres personlige og sociale evner.
STU Viborg lægger vægt på at skabe et inkluderende miljø, hvor samtlige elever føler sig godt tilpas og oplever trivsel i hverdagen. Dette kan se forskelligt ud på hvor enkelt skole, og for hver enkelt elev. Som udgangspunkt vil der arbejdes med at sikre trygge rammer hvor de unge føler sig respekterede, og derfor i stand til at dele deres meninger og erfaringer med både personalet såvel som de andre studerende.
Målet med dette, er at give STU eleverne et velfunderet fagligt fundament, såvel som de nødvendige redskaber til at udvikle deres personlige færdigheder og sociale evner i en sådan grad, at de føler sig i stand til at træde videre ud i livet som voksne på en selvsikker og positiv måde, uanset hvilke fremtidsønsker de måtte have.
STU Viborg hører organisatorisk under Viborg Kommune, hvor de forskellige tilbud og skoler fungerer uafhængigt af hinanden, men samarbejder tæt med kommunen for at sikre trivsel blandt eleverne. Derfor kan skolerne også være egnet til forskellige elevers udfordringer, ligesom aktiviteterne på skolerne også kan variere, selvom det overordnede forløb har samme formål.
Medarbejderne beskriver STU Viborg som værende et forløb hvor eleverne bliver mødt i øjenhøjde, og hvor der planlægges den nødvendige støtte for samtlige unge, så deres unikke behov bliver tilgodeset og håndteret korrekt. Viborg Kommunes ledelsesgrundlag arbejder samtidig ud fra et princip om at matche de unge med den rette skole, så eleverne får de bedste vilkår for et succesfuldt ophold.
På grund af dette, skal unge under 25 år derfor søge om optagelse på STU gennem kommunen. Her vil der blive tildelt en særlig uddannelsesvejleder i led med selve optagelsen, der begynder en dialog med den unge og dennes pårørende for at starte ansøgningen.
Vejlederen har til opgave at vurdere om den unge passer til et forløb på STU på grund af deres behov for støtte, eller om det er muligt for den unge at tage en ordinær uddannelse med andre hjælpemidler i stedet. Dette baseres på en helhedsvurdering af den unge ansøger, hvor der både ses nærmere på tidligere uddannelser, personlige interesser, ambitioner omkring fremtiden såvel som eventuelle rapporter eller erklæringer fra læger og lignende.
Såfremt vejlederen mener at den unge vil passe til ungdomsuddannelsen STU Viborg, får eleven mulighed for sammen med vejlederen at udarbejde en forløbsplan. Denne plan vil være et dokument der beskriver hvilken undervisning der ønskes tilbudt, ligesom der kan nævnes hvilke valgfag og aktiviteter der giver mening. Dokumentet kan også indeholde detaljer om specifik støtte i forbindelse med den unges udfordringer.
I nogle tilfælde kan der også arrangeres intromøder på de forskellige skoler, hvor de unge kan vurdere de enkelte muligheder hver skole tilbyder. Eleverne kan også møde en leder af STU Viborg skolen, som kan introducere de forskellige undervisere, og forklare om forløbet på STU, på en måde så eleven får en forståelse og et overblik der kan bruges til at tage beslutningen.
Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse består af en række forskellige skolefag, hvor nogle af disse er obligatoriske og altså skal studeres af samtlige elever. Det er eksempelvis dansk, matematik og samfundsforhold, der til sammen munder ud i en almen dannelse der klæder eleverne på uanset deres fremtidsønsker.
Typisk vil undervisningen blive struktureret således, at eleverne indgår i mindre grupper og derfor får pædagogernes fulde opmærksomhed, såvel som bedre kan fungere i et klasselokale når der ikke er for mange distraktioner. Visse elever kan dog få tilbudt andre løsninger hvis dette ikke vurderes hensigtsmæssigt.
Selve undervisningen vil også blive tilpasset hver enkelt elev, så selvom de indgår i en gruppe med andre, kan de modtage lektier og opgaver der passer til deres tempo og evner. På denne måde kan eleverne arbejde mod at opnå de faglige kompetencer som de ønsker, og forbliver motiveret undervejs på forløbet.
Personalet på STU tilrettelægger uddannelsen til også at omhandle andet end blot fagligt studie. Der bliver eksempelvis arbejdet med at styrke elevernes evne til at opnå deres personlige mål. Det gælder både i forhold til selve uddannelsen, men også hvad angår de unges fritids- og privatliv.
Mange unge på STU ytrer et ønske om at få et aktivt voksenliv, hvor de bliver i stand til bedre at tage hånd om sig selv. Derfor kan pædagogerne hjælpe de unge med specifikke udfordringer der kan opstå i dagligdagen, som det at klare den personlige hygiejne og gå i bad på egen hånd, hvor der kan arbejdes med teknikker og metoder der gør det nemmere.
Det kan også være i forhold til at håndtere økonomi, planlægge indkøb eller lave mad, så de unge får større selvstændighed i hverdagen. Der lægges vægt på at udvikle praktiske færdigheder, som kan styrke deres evne til at bo selvstændigt eller deltage mere aktivt i fællesskabet.
Sideløbende med ovenstående emner arbejder personalet også på at skabe en tillidsvækkende ledelsesstil gennem en anerkendende og støttende tilgang der fokuserer på at skabe relationer til de unge. Dette gør det lettere for de unge at åbne op, føle sig trygge og dele deres tanker og bekymringer i højere grad, end de måske ellers ville.
Nogle elever kan måske have svært med at håndtere tiden som ung teenager, hvor de føler sig usikre på sociale relationer, venskaber og det at indgå i et kæresteforhold. På STU tilbydes social støtte, der kan hjælpe de unge med at navigere i disse udfordringer, så de bliver bedre rustet til at forstå og håndtere sociale dynamikker.
Der kan også være tale om de arbejdsmæssige relationer, som hvordan de unge skal handle socialt på en arbejdsplads, eller relevant uddannelse efter deres tid på STU. Pædagogerne arbejder derfor med en motiverende tilgang, hvor de unge bliver opfordret til at fortælle om deres følelser og grænser, for at give dem redskaber til at opnå mere selvtillid og bedre forstå dem selv.
Viborg Kommune ønsker at hjælpe alle elever på STU godt på vej og en af måderne de formår dette, er ved at tilbyde økonomisk støtte så de unge ikke behøver bekymre sig om at balancere fritidsjob og studie samtidig. Derfor kan der søges om at få dækket udgifter til transport, både i forhold til selve skolen, men også praktikophold og andre aktiviteter i forbindelse med studiet.
Samtidig vil det også være muligt for elever der er fyldt 18 år, at søge om uddannelseshjælp. Dette er et månedligt tilskud der på mange måder fungerer ligesom SU, men som kan tilbydes unge med særlige behov. Her vil der være krav om aktiv deltagelse i undervisningen ligesom ved SU, og satserne vil typisk også være de samme.
Det er dog ikke muligt at søge om uddannelseshjælp hvis eleverne i forvejen modtager offentlig ydelse såsom kontanthjælp, førtidspension eller lignende. Her skal de unge så vælge hvilken ydelse der giver mest mening. Den daglige ledelse eller andre vejledere på STU kan ofte hjælpe de unge med at finde frem til den bedste mulighed for deres situation.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4 / 5. Antal vurderinger 2
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved