Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Unge med særlige der er bosat nær Syddjurs kan få tilbudt et forløb på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse, hvis de er mellem 16 til 25 år, og ikke føler sig i stand til at gennemføre et ordinært studie på lige fod med de andre elever. Dette skyldes ofte fysiske eller psykiske udfordringer, men kan også være på grund af sociale omstændigheder m.m.
På STU bliver der tilbudt ekstra støtte til hver enkelt elev, hvor deres individuelle interesser, evner og ambitioner bliver taget med i overvejelserne for selve undervisningen, såvel som de forskellige aktiviteter og valgfag der stilles til rådighed på skolen. Samtidig bliver indholdet nøje tilpasset, så alle elever kan følge med i deres eget tempo, og studere på et niveau der giver mening for den enkelte.
Samtidig arbejder pædagogerne på STU for at skabe et studiemiljø der føles trygt og indbydende for de unge. Det kan både være i form af inkluderende tilbud og aktiviteter, såvel som selve tilgangen og de pædagogiske værktøjer der bliver taget i brug, for eksempel særlig software, bærbare computere, skræddersyede videoer og lignende. Selve skolen er desuden indrettet med faciliteter der gør det muligt for de unge at deltage uanset deres behov.
Uddannelsen tager tre år at gennemføre, hvor eleverne undervejs både vil styrke deres sociale færdigheder, udvikle deres personlige evner, og blive udfordret rent fagligt. Derudover vil eleverne også gennemgå en række forskellige praktikforløb, der giver praktisk erfaring med arbejdsopgaver, og som hjælper dem videre på vej i livet, uanset deres individuelle ønsker.
Som nævnt ovenfor, er STU en ungdomsuddannelse der målrettes unge med særlige behov. Det skyldes, at der bliver fokuseret på den enkelte elev, og at samtlige studerende får et unikt skema hvor undervisningen og aktiviteterne bliver tilrettelagt ud fra deres evner og ønsker i forhold til fremtidige veje i livet.
Derfor vil det som udgangspunkt være et studie hvor unge eksempelvis har psykiske lidelser af forskellige typer som autisme, ADHD, aspergers eller lignende. Diagnoser som disse kræver ofte en vis forståelse fra pædagogernes side, og kan også medføre at selve undervisningen skal tilpasses for at de unge kan følge med.
Der kan også være tale om unge med fysiske handicap eller nedsat funktionsevne. Her kan de særlige faciliteter og hjælpemidler på skolen være afgørende for at sikre elevernes trivsel og mulighed for indlæring, hvor eksempelvis elever med begrænset mobilitet kan få fleksible rammer eller særlige stole og borde der hjælper dem deltage bedre i undervisningen.
Samtidig henvender STU sig også til unge der har indlæringsvanskeligheder, kognitive udfordringer eller udviklingshæmning. Her vil pædagogerne tage højde for de unikke omstændigheder, og tilbyde et skræddersyet forløb der tager højde for deres individuelle forudsætninger og muligheder for udvikling.
Uanset om den unge elev har kognitive, psykiske, fysiske eller sociale udfordringer, vil der dog være et krav om aktiv deltagelse i undervisningen, ligesom der er mødepligt på skolen ved de skemalagte timer. Der bliver cirka arrangeret 4 timers skolegang om dagen, svarende til 840 timer om året.
På denne måde vil alle de studerende på STU være i stand til at udvikle sig på en sådan måde, at de bedre er i stand til at klare sig selv som voksne mennesker, ligesom de får styrket deres faglige kompetencer, sociale færdigheder og personlige evner så de bedre kan falde til på en videre uddannelse eller arbejdsplads, alt afhængigt af deres ønsker for fremtiden.
For at søge om optagelse på STU, skal ansøgeren ikke selv finde en specifik skole der tilbyder ungdomsuddannelsen. Derimod skal man kontakte kommunen for at indlede et forløb der munder ud i en ansøgning. Kommunen vil i denne forbindelse tilknyttet en fast vejleder der hjælper den unge med at søge ind på uddannelsen.
Dette foregår ved et afklaringsforløb, hvor vejlederen der arbejder for uddannelsesvejledningen vil diskutere hvilke målsætninger, interesser, udfordringer, ambitioner og konkrete behov for støtte som hver enkelt ansøger måtte have.
Dette vil foregå sammen med ansøgerens pårørende såfremt personen er under 18 år. For voksne ansøgere kan de selv vælge om de vil inkludere deres forældre, værger eller andre relationer, eller selv gå gennem ansøgningen med den udpegede vejleder.
Vejlederen vil altså skulle afdække en række forskellige aspekter, og derfor kan forløbet tage noget tid. Det anbefales typisk at søge 3-4 måneder inden studiestart, som ofte sker i januar/februar, eller juli/august på de fleste skoler. Kommunen kan være mere behjælpelig med de specifikke datoer.
Årsagen til hele denne proces, er at sikre de unge kun bliver tildelt et forløb på STU hvis de virkelig ikke har andre muligheder. Det er et ønske fra Undervisningsministeriet, at unge i Danmark så vidt muligt studerer på ordinære ungdomsuddannelser, hvorfor det er muligt at søge om specialpædagogisk støtte på disse studier.
Vurderer vejlederen derimod at denne støtte ikke vil være tilstrækkelig, og at STU er et bedre valg vil ansøgningen fortsætte. Her vil der så blive skrevet en forløbsplan, også nogle gange kaldt en uddannelsesplan, hvor detaljer såsom uddannelsens opbygning, mål og indhold, behov for støtte og lignende vil indgå.
Herefter vil vejlederen på vegne af ansøgeren sende alle relevante oplysninger videre til kommunens visitationsudvalg. Dette udvalg består af en række fagpersoner og specialister, der tager den endelige stilling til optagelse for hver elev.
Tiden på STU vil se forskellig ud for hver enkelt elev. Nogle vil primært bruge deres uddannelsesforløb på at læse faglige emner som dansk, matematik, samfundsforhold og lignende, mens andre derimod vil bruge mere tid på valgfag som IT, håndværk og madlavning for eksempel.
Uanset hvilke fag og aktiviteter som de unge er interesserede i, vil strukturen for den enkelte elev blive tilpasset både hvad angår niveauet såvel som tempoet. Det giver derfor gode vilkår for samtlige elever, og er derudover med til at holde de unge motiverede og interesserede, hvilket fører til de bedste chancer for gennemførelse af uddannelsen.
Der kan samtidig tilbydes forskellige typer undervisning, alt efter de unges behov. Nogle elever vil måske trives bedst i mindre grupper bestående af 3-4 andre studerende, mens andre vil drage fordel af et større fællesskab som på mere ordinære uddannelser. Igen vil der kigges på hver enkelt elev i forbindelse med planlægning.
De enkelte studerende får derfor muligheden for at have stor indflydelse på deres daglige skema, for at sikre et forløb der giver dem de nødvendige erfaringer og kompetencer som de kan bruge i deres voksenliv, uanset hvilken retning de vælger at gå efter endt forløb på skolen.
Pædagogerne kan hjælpe de unge godt på vej på andre måder, for eksempel i forhold til vejledning og rådgivning omkring specifikke personlige eller sociale udfordringer som eleverne kan have. Derudover bliver der også planlagt praktikforløb som yderligere gør det muligt for de unge at gå deres egen vej.
Eleverne vil udover den faglige undervisning også blive tilbudt kurser, øvelser og aktiviteter der har til formål at udvikle deres personlige og sociale kompetencer. Eksempelvis har mange elever et ønske om at finde en kæreste, men kan have det svært ved at kommunikere ordentligt, sætte realistiske forventninger eller grænser, eller på anden måde kæmpe med dette område.
Her kan pædagogerne afholde undervisning i grupper for interesserede elever, hvor der kan arbejdes med principper og værktøjer, som gør det mere overskueligt for de unge at få et fornuftigt forhold til romantiske relationer og seksualundervisning. Alternativt kan der også arbejdes individuelt med eleverne såfremt dette er mere hensigtsmæssigt.
Andre unge vil måske i stedet have behov for hjælp til personlige udfordringer de oplever i deres hverdag. Nogle studerende kæmper eksempelvis med at holde styr på den personlige hygiejne uden hjælp fra andre. Her kan pædagogerne også komme med praktiske og anvendelige metoder, som de unge kan tage i brug og opnå en større selvstændighed.
I takt med, at de unge tilegner sig nye færdigheder og udvikler sig fagligt, vil det også give mening at kigge nærmere på forløbsplanen fra tid til anden. Derfor bliver der løbende arrangeret møder mellem personalet og eleven, såvel som eventuelle pårørende, hvor forløbsplanen bliver evalueret og eventuelt justeret hvis nødvendigt.
Og i løbet af det sidste års tid på studiet, vil personalet i højere grad fokusere på overgangen fra STU og videre ud i livet for eleverne. Har den unge konkrete mål som optagelse på en special videregående uddannelse, eller et ønske om at sende jobansøgninger til en specifik branche eller virksomhed, kan der sættes tid af til dette.
Her kan pædagogerne både vejlede omkring de forskellige muligheder, ligesom selve undervisningen kan benytte de praktiske eksempler som del af det faglige indhold, for at skabe en virkelighedsnær forbindelse mellem skolen og deres fremtidsønsker. Mange skoler har også et tæt samarbejde med kontaktpersoner på institutioner og jobmarkedet som kan benyttes af de unge.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 5 / 5. Antal vurderinger 4
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved