Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
STU er en treårig uddannelse der tilbydes unge med særlige behov i Slagelse. Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse består af et individuelt tilpasset uddannelsesforløb, der gør det muligt for hver elev at deltage i undervisning på deres eget niveau og tempo, for at tilegne sig de kompetencer og den erfaring de har brug for til et selvstændigt voksenliv.
For at kunne optages på STU, skal de unge være mellem 16 og 25 år, og have et særligt behov der gør de ikke er egnede til en traditionel uddannelse. Ofte vil det være unge der i forvejen har haft et behov for specialpædagogisk støtte, eller andre hjælpemidler i folkeskolen og lignende.
På STU møder man studerende der har psykiske diagnoser eller udfordringer, såsom angst, autisme, ADHD eller depression. Ofte vil disse udfordringer gøre det vanskeligt for eleverne at deltage i ordinær undervisning, og derfor er STU et oplagt valg.
På den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse bliver de unge mødt af et personale der forstår at skabe trygge rammer og minimere stress. Undervisningen bliver struktureret med fokus på at styrke elevernes mentale sundhed og velvære. Der vil løbende blive arrangeret samtaler og evalueringer for at sikre eleverne får den nødvendige støtte.
STU kan også tilbyde unge med fysiske handicap en uddannelse der tager højde for deres behov og muligheder. Skolerne vil typisk være let tilgængelige, have særlige faciliteter og hjælpemidler, samt undervisningsformer og metoder der hjælper de unge til at studere på lige fod med andre.
Udover den grundlæggende undervisning, kan eleverne også arbejde med opgaver der styrker deres selvtillid og evne til at klare sig selv i hverdagen. Personalet vil også bidrage med vejledning i forhold til elevernes potentiale, ligesom de kan hjælpe med passende råd omkring beskæftigelse eller uddannelse, der passer til elevens fysiske evner.
Udover at henvende sig til elever med psykiske og fysiske udfordringer, er STU også et forløb der passer til unge der har andre vanskeligheder. For eksempel har studerende på STU også kognitive udfordringer, sociale problemer eller multiple funktionsnedsættelser, der kræver en særlig pædagogisk tilgang.
Uanset hvilke udfordringer eller vanskeligheder eleverne har, vil personalet arbejde på at skabe en stabil hverdag, hvor det er muligt for de studerende at tilegne sig nye faglige kompetencer, opnå et højere niveau af selvstændighed, og blive i stand til at klare sig i fremtiden som voksne mennesker.
STU er en gratis ungdomsuddannelse for studerende i Danmark hvilket betyder, at unge med særlige behov har ret til det tilpassede uddannelsesforløb. For at starte på STU i Slagelse, skal man ansøge gennem sin kommune.
Det er op til kommunen at vurdere, om ansøgeren vil få de bedste chancer og vilkår på STU, eller om det anses som værende bedre at ansøgeren studerer på en anden uddannelse. For at komme frem til denne beslutning, skal den unge gennem en ansøgningsproces.
Efter ansøgeren, deres forældre eller værger har kontaktet kommunen, vil der udpeges en sagsbehandler eller uddannelsesvejleder der skal evaluere de specifikke omstændigheder for hvert enkelt person.
Ansøgeren vil typisk blive indkaldt til en samtale, hvor der skal medbringes eksisterende dokumentation som psykolograpporter eller udtalelser fra tidligere skoleforløb, der er med til at afklare behovet om et forløb på STU.
Derefter vil vejlederen sammen med ansøgeren finde frem til de skolefag, valgfag og aktiviteter der kunne have interesse og give mening for den unge at studere på STU. Der kan også overvejes praktikophold, såvel som specifikke STU-tilbud i Slagelse.
Efter samtalen vil ansøgeren blive indstillet til kommunens visitationsudvalg som træffer den afgørende beslutning. Dette udvalg består typisk af specialister såsom psykologer, lærere og socialrådgivere, der hver især vil argumentere for hvordan den unge bedst kan støttes.
Såfremt ansøgeren bliver godkendt til optagelse på STU, vil det næste trin være at udarbejde en særlig uddannelsesplan for den enkelte unge. Her vil der fastlægges de overordnede rammer for hele forløbet på STU, både hvad angår de faglige og sociale mål, såvel som praktikforløb og mulige aktiviteter.
Både ansøgeren og deres forældre/værger bliver involveret i planlægningen, så uddannelsen matcher både elevens ønsker og fremtidsperspektiver. Det vil også være muligt at justere eller foretage større ændringer i planen undervejs i forløbet.
Slagelse Kommune vil under hele ansøgningen yde hjælp og støtte fra den kommunale vejleder, der forklarer den unges rettigheder og pligter, hjælper med rådgivning omkring muligheder, og fungerer som en fast kontaktperson for at gøre processen så smidig som muligt.
Når eleverne begynder på STU vil de blive udsat for en kombination af teoretisk og praktisk undervisning, der bliver skræddersyet hver enkelt studerendes behov, forventninger og evner. Personalet vil arbejde på at skabe et inspirerende og motiverende miljø for eleverne, så de både kan udvikle sig fagligt, socialt og personligt.
Forløbet vil løbende blive evalueret i forhold til hver elev, for at sikre udvikling skrider frem som forventet, og eleven fortsat vurderes i stand til at nå deres mål. Det er muligt at justere skemaet, fagene eller andre elementer undervejs, for at skabe en uddannelse der passer bedst muligt til de nye erfaringer som eleven og personalet gør sig i løbet af de 3 års studie.
Studerende på STU vil som minimum skulle tage fag i dansk og matematik, da disse er obligatoriske. Udover dette, er det også muligt at læse engelsk, IT, samfundsfag, og andre typiske skolefag skulle det ønskes.
Eleverne vil også blive tilbudt en række kreative og praktiske fag, såsom kunst og musik, esport, madlavning, idræt og håndværk, for at give dem mulighed for at udforske deres evner. Undervisningen kan både være praktisk anlagt, i form af opgaver der tager udgangspunkt i hverdagens situationer, men kan også tilpasses elever der lærer bedre af en mere teoretisk tilgang.
For at sikre samtlige elever trives på STU-forløbet, vil der også lægges stor vægt på at prioritere udvikling af de sociale færdigheder. Eksempelvis vil de studerende samarbejde i grupper, deltage i fælles projekter, for at blive opfordret til at udforske deres sociale relationer.
Personalet vil holde nær kontakt med hver enkelt elev, for at tilbyde støtte eller vejledning hvad angår trivsel og motivation. Det kan for eksempel handle om at hjælpe eleven med at håndtere en specifik personlig udfordring, eller arbejde på at opbygge deres selvværd løbende over en længere periode.
Der vil som udgangspunkt blive arrangeret 3 praktikforløb undervejs for hver enkelt elev. Her vil de unge få mulighed for at indgå på arbejdsmarkedet ude i erhvervslivet, der både giver dem værdifuld erfaring, og samtidig kan hjælpe dem til at finde ud af hvilke jobs der kunne være interessante i forhold til deres evner og interesser.
De fleste STU-tilbud i Slagelse har et samarbejde med lokale virksomheder, men det vil også være muligt for eleverne at søge andre steder. Under praktikopholdene får eleverne tæt vejledning og eventuelt en fast ledsager.
Et forløb på STU giver alle elever en række forskellige muligheder efter deres studie. De kan både læse videre på en ordinær uddannelse såfremt de ønsker dette, søge fast beskæftigelse, eller opnå et mere selvstændigt liv på andre måder.
Mange elever ønsker at læse videre efter afsluttet forløb på STU. Det er et naturligt næste skridt, der bygger videre på de kompetencer og erfaringer som de studerende har gjort sig gennem de sidste 3 år.
STU er ikke en direkte kompetencegivende uddannelse, men er stadigvæk i stand til at gøre det muligt for eleverne at søge ind på erhvervsrettede uddannelser der passer til elevens interesser, såsom produktionsskoler, tekniske skoler eller kreative linjer.
Det er også muligt for eleverne at tage en kompetencegivende eksamen mens de studerer på STU, og derefter opfylde de adgangskrav der måtte være til ordinære uddannelser såsom gymnasiet, HTX, HF eller lignende.
Udover uddannelse, vælger mange studerende også at prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Her kan de tidligere praktikforløb være væsentlige i forhold til elevernes fremtidsønsker, både i forhold til den praktiske erfaring de har tilegnet sig, såvel som deres forståelse for hvilke opgaver og brancher de kunne være interesseret i.
De unge kan få vejledning fra kontaktpersoner tilknyttet jobcenteret, kommunen eller rådgivere og personale på selve STU, for at hjælpe dem godt på vej med jobansøgninger og aktuelle tilbud eller muligheder.
Nogle elever har et mål om at komme i beskyttet beskæftigelse, skånejob eller fleksjob. Også har kan STU være med til at sikre en god støtte og være springbrættet der gør dette muligt, både i forhold til vejledning og rådgivning, såvel som indsigt fra lokale virksomheder og arbejdspladser.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4 / 5. Antal vurderinger 22
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved