Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse er et unikt tilbud til unge med særlige behov der er mellem 16 til 25 år. STU står som et alternativ til ordinære uddannelser, og er specifikt målrettet de unge som ikke føler de kan gennemføre et studie uden ekstra støtte og planlægning.
Derfor bliver skemaet og det faglige indhold på STU nøje tilpasset de enkelte elever, så niveauet og tempoet passer til de unges færdigheder og interesser. På samme måde bliver aktiviteter og praktikforløb også arrangeret i overensstemmelse med de unges fremtidsønsker.
Pædagogerne på STU gør en indsats for at inkludere samtlige elever i undervisningen såvel som de sociale arrangementer, og arbejder på at skabe et trygt miljø hvor alle de unge føler sig godt tilpas og kan trives. Ligeledes er der mulighed for specialpædagogisk støtte til unge med behov der kræver ekstra opmærksomhed.
Uddannelsen har ikke afgangseksamener, ligesom den ikke i sig selv er kompetencegivende. Dog vil formålet være at udvikle de unges sociale, personlige og faglige kompetencer i et sådan omfang, at de bliver klar til at studere på en ordinær uddannelse, komme i beskyttet beskæftigelse, eller måske søge et fuldtidsjob.
Et forløb på STU kan være vejen frem for unge med særlige behov, der ønsker et studie hvor der afsættes den nødvendige tid til hver enkelt elev, og hvor deres udfordringer bliver taget med i overvejelserne hvad angår undervisningen og de andre aktiviteter og tilbud på skolen.
Her er der fokus på at skabe et trygt og støttende miljø, hvor den enkelte elev kan udvikle sig i sit eget tempo og få hjælp til at nå sine personlige mål. Personalet på skolen vil altid møde eleverne i øjenhøjde, og give den nødvendige opmærksomhed og vejledning der skal til for at de unge kan trives.
Målgruppen er enhver ung mellem 16-25 år der har svære bevægelseshandicap, autisme, adhd, psykiske lidelser eller indlæringsvanskeligheder, samt andre udfordringer der gør en ordinær uddannelse besværlig eller umulig, kan derfor vælge at søge om optagelse på STU.
Uddannelsen er særligt designet til at give den nødvendige støtte og fleksibilitet, så eleverne kan opbygge kompetencer inden for både faglige, personlige, sociale og praktiske områder. Skemaet og undervisningen tilpasses individuelt, så der tages højde for den enkeltes styrker, interesser og behov.
Det kan eksempelvis inkludere målrettede praktikforløb, hvor eleverne får mulighed for at afprøve deres evner på en arbejdsplads, eller tage udgangspunkt i kreative og sociale aktiviteter, der styrker både selvtillid og fællesskabsfølelse.
Målet er at hjælpe de unge med at opnå en så selvstændig og meningsfuld hverdag som muligt, samt at give dem de nødvendige kompetencer der skal til for at klare sig videre i livet, uanset om det indebærer en ordinær uddannelse, beskæftigelse eller andre personlige ambitioner.
Der kræves ikke særlige karakterer eller tidligere uddannelser for at komme i betragtning til et forløb på STU. Derimod gælder det, at de unge skal have et aktuelt behov for den ekstra støtte der bliver tilbudt på forløbet.
Dette behov bliver vurderet af Skive Kommune, der udpeger en vejleder til at stå for ansøgningen. Den unge vil derfor blive inviteret til en samtale, for at finde frem til den uddannelse der vil give mest mening for de unge, ligesom der kan dannes et indtryk af hvilken støtte og hvilke fag der passer bedst såfremt STU er vejen frem.
I denne forbindelse kan vejlederen indhente oplysninger såsom attester fra læger, psykologer og andre fagpersoner, ligesom der kan spørges ind til tidligere uddannelse, arbejde og eventuelle kurser. Dette hjælper til
hvor vejlederen vil høre nærmere omkring forventningerne til uddannelsen, såvel som spørge omkring elevens fremtidsønsker og interesser.
På STU arbejdes der ud fra en forløbsplan, der beskriver de forskellige mål som eleven ønsker at opnå, både på kortere og længere sigt. Mange elever har eksempelvis en drøm om at studere videre på en ordinær uddannelse, men mangler nogle færdigheder eller værktøjer der kan gøre det muligt.
Andre unge vil gerne i fast arbejde, fleksjob eller beskyttet beskæftigelse. Også her vil STU kunne hjælpe de unge med at lære nye kompetencer og danne nye erfaringer som kan være grundlaget for deres videre skridt i livet.
Vejlederen vil derfor i samarbejde med ansøgeren udarbejde en forløbsplan, der beskriver hvilket indhold og hvilke aktiviteter der er relevante for den enkelte på STU. Pædagogerne vil derefter benytte planen til at tilrettelægge skemaet for skolegangen.
Ansøgere der ønsker optagelse på specifikke skoler kan derudover nævne dette for vejlederen, hvor der i nogle tilfælde kan arrangeres et intromøde så den unge kan møde personalet og se hvordan skolen fungerer inden de officielt starter.
Dog er det ikke kun op til ansøgeren at vælge hvilken specifik skole der skal studeres på. De forskellige tilbud i Skive Kommune har et begrænset antal pladser, og de kan også have forskellige fokusområder, der gør at de egner sig bedre til at imøddekomme visse behov sammenlignet med andre tilbud.
Selve godkendelsen sker gennem kommunen, via et særligt visitationsudvalg der har ansvar for at træffe beslutningen for ansøgerens optagelse. Her vil der blive taget udgangspunkt i samtalen med vejlederen, ligesom de vil trække på deres erfaringer som fagpersoner med speciale i de særlige behov som ansøgeren måtte have.
Tiden på STU kan se vidt forskellig ud fra elev til elev, da hele forløbet bliver struktureret ud fra den enkelte unges interesser, evner og behov. Undervisningen består typisk af traditionel teori, men kan også inkludere praktiske opgaver og projekter der tager udgangspunkt i hverdagens udfordringer og problemstillinger.
Samtidig er der en række arrangementer, valgfag og praktikforløb der bliver tilbudt sideløbende med det faglige indhold. Her vil eleverne primært fokusere på at styrke deres sociale og personlige kompetencer, hvor de også vil opnå mere selvtillid og en bedre forståelse af hvilke realistiske fremtidsmuligheder de har.
Et helt centralt emne på STU handler om den faglige undervisning, hvor eleverne vil gennemgå obligatoriske fag der styrker deres faglige evner. Her er der typisk tale om dansk og matematik, hvor undervisningen bliver afholdt i klasselokaler med mindre hold.
Denne undervisning kan både være af et niveau tilsvarende med ordinære uddannelser, eller tilpasses så den stemmer overens med det tempo og den sværhedsgrad de studerende vurderes mest egnede til.
Alt afhængigt af de enkelt elevers behov, kan der tilbydes individuel støtte og vejledning til at gennemføre undervisningen, såvel som andre udfordringer der kan opstå i de unges liv. Derfor kan pædagogerne også hjælpe med problemstillinger relateret til deres fritid eller sociale relationer.
Her kan eleverne gennem fortrolige samtaler med pædagogerne dele deres bekymringer og erfaringer, eller der kan arrangeres øvelser i mindre grupper, hvor medstuderende også kan deltage, alt afhængigt af hvad der måtte være mest hensigtsmæssigt for hver enkelt.
Tiden på STU bliver også brugt til at udforske elevernes interesser, og giver dem derfor mulighed for at udfolde sig kreativt. Hver skole kan have forskellige valgfag, men ofte vil det være muligt at deltage i billedkunst, musik, dans, esport, sociale medier og lignende. Eksempelvis har Skive College fokus på IT, mens andre skoler i Skive vil have andre tilbud for eleverne.
Eleverne skal typisk deltage i 3 praktikforløb gennem deres tid på studiet. Her vil de komme ud blandt en rigtig virksomhed, og få tildelt arbejdsopgaver der passer til deres evner og interesser. Dette kan ske sammen med en ledsager fra skolen eller selvstændigt, alt afhængigt af hvad der måtte vurderes bedst for eleven.
For at hjælpe de unge med at udvikle deres sociale forståelse og evne til at indgå i et fællesskab med andre, tilbydes der en række forskellige aktiviteter og begivenheder undervejs. Her kan der både være tale om projekter i forbindelse med undervisningen, hvor samarbejde og kommunikation kan blive trænet.
Der kan også være mere uformelle arrangementer som fælles spisning og madlavning, filmaften på skolen, eller en temafest og lignende. Nogle skoler holder også udflugter ud af huset, hvor alle elever kan komme ud og opleve verden sammen med deres medstuderende.
Der vil også ofte blive tilbudt undervisning i samfundsfag, hvor eleverne kan lære omkring deres rettigheder i samfundet, og hvilke tilbud og muligheder der findes i forhold til deres særlige udfordringer og aktuelle behov.
Udover samfundsfag kan almen dannelse omfatte emner som demokrati, offentlige instanser, personlig økonomi, etik, kulturforståelse og ansvarlighed i hverdagen. Dette giver eleverne en bredere forståelse af deres rolle i samfundet og hjælper dem med at træffe informerede valg i deres eget liv.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4.2 / 5. Antal vurderinger 5
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved