Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Skanderborg Kommune tilbyder unge en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, der specielt er målrettet unge med særlige behov i alderen 16 til 25 år, som har svært ved at gennemføre en ordinær uddannelse.
På STU bliver elevernes forløb tilpasset hver enkelt elev, og pædagogerne vil tage hensyn til de unges interesser og fremtidsønsker, både i forhold til undervisningen og aktiviteterne på skolen, såvel som den støtte og vejledning eleverne modtager undervejs.
Målgruppen for elever på STU kan både inkludere unge med psykiske diagnoser som ADHD, autisme eller angst, indlæringsvanskeligheder og kognitive udfordringer, fysiske handicap, samt multihandicappede unge med både fysiske og psykiske udfordringer. Uanset de specifikke udfordringer, vil forløbet blive tilpasset den enkelte elev for at sikre de får en uddannelse der passer til deres evner og ambitioner.
Typisk vil eleverne der starter på STU have afsluttet grundskolen, dog er det ikke nødvendigvis et krav i sig selv. Derimod skal eleverne have et reelt behov for støtten der tilbydes på STU, hvilket afklares gennem en samtale med en vejleder fra ungdommens uddannelsesvejledning.
Derfor skal de unge der ønsker at blive optaget, kontakte Skanderborg Kommune for at begynde processen for ansøgningen. Her vil der indledes et samarbejde mellem vejlederen og den unge samt eventuelle pårørende, der kortlægger hvilke muligheder som den unge har for uddannelse i kommunen.
Ofte vil dette starte med en samtale blandt disse parter, hvor vejlederen kan bede om relevant dokumentation såsom tidligere vurderinger, udtalelser fra lærere eller sundhedspersonale, samt oplysninger om eventuelle diagnoser.
Derudover vil vejlederen tage højde for den unges ønsker omkring det faglige indhold på studiet, de specifikke behov for støtte og undervisning, såvel som ønsker om eventuel videre uddannelse eller beskæftigelse og lignende, for at danne sig et helhedsindtryk.
Såfremt vejlederen vurderer at ansøgeren egner sig til STU, vil der herefter blive udarbejdet en forløbsplan. Planen vil beskrive alt hvad der er gennemgået indtil videre i ansøgningen, ligesom den også vil indholde detaljer omkring den unges ønsker vedrørende uddannelsens indhold og aktiviteter.
Derefter vil vejlederen indsende en officiel ansøgning til kommunens visitationsudvalg, der herefter står for at træffe den endelige afgørelse. Bliver den unge optaget, vælges der så en specifik skole som passer til den støtte og undervisning der ønskes.
I de tilfælde hvor den unge ikke bliver godkendt til forløbet, vil det være muligt at klage over beslutningen. Her kan ansøgningen så starte forfra, hvor man kan bruge den erfaring man har fået til at ændre i forløbsplanen, eller justere ansøgningen for bedre at afspejle den unges behov og muligheder.
På den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse er specialpædagogisk støtte en integreret del af undervisningen. Her kan elever med behov for dette ekstra tilbud få den nødvendige hjælp og støtte de har brug for, så de kan udvikle sig fagligt, socialt og personligt i et trygt og forstående miljø. Pædagogerne har erfaring med de forskellige behov og udfordringer som de unge kan have, og kan derfor skræddersy specifikke øvelser eller særlig støtte efter behov.
For unge med udviklingshæmning bliver der taget højde for deres individuelle kognitive færdigheder, for at sikre undervisningen formår at udvikle deres evner i et passende tempo. Pædagogerne vil både hjælpe de studerende med det faglige indhold, ligesom der også kan fokuseres på mere grundlæggende færdigheder og kompetencer der kan bruges videre i livet.
Studerende med psykiske diagnoser eller vanskeligheder vil på STU opleve et trygt og roligt studiemiljø, for at give dem de bedste vilkår for deltagelse i undervisningen og de andre aktiviteter på skolen. Pædagogerne kan hjælpe eleverne med deres selvværd, såvel som specifikke strategier til problemstillinger de enkelte elever kan have.
STU er også egnet for unge med fysiske handicap, da skolen er indrettet til at være tilgængelig i form af de hjælpemidler og faciliteter der findes. Her kan der eksempelvis være tale om ramper, elevatorer og brede døre, så kørestolsbrugere frit kan komme rundt på egen hånd. Støtten kan også tage form af teknologi som elektroniske hjælpemidler i selve undervisningen.
Selve undervisningen på uddannelsen tager udgangspunkt i en tilpasset udvikling af elevernes faglige, personlige og sociale kompetencer. Hver enkelt studerende bliver tilbudt faglige emner, praktisk træning og andre øvelser, der styrker deres færdigheder i forhold til deres fremtidsønsker.
Uanset om deres ønske efter STU er at søge ind på en videre uddannelse, søge fleksjob, beskyttet beskæftigelse eller et fast arbejde, vil pædagogerne målrette deres undervisning til at stemme overens med disse ønsker.
For de unge der ønsker hjælp til personlige udfordringer de støder på i hverdagen, hvad end det er på skolen, i privatlivet eller fritidsjobbet, vil pædagogerne være i stand til at yde støtte for at give eleverne de nødvendige færdigheder og værktøjer til at overkomme disse vanskeligheder.
Nogle unge vil for eksempel have besvær med at gå i brusebad uden hjælp fra andre, hvor pædagogerne og eleven sammen kan finde frem til løsninger der kan gøre dette en mere selvstændig opgave som den unge kan klare på egen hånd. Det kan også handle om at hjælpe eleverne med at opnå et bedre selvværd, hvor der kan fokuseres på elevernes succeser og generelle trivsel.
Der kan også arbejdes med praktiske opgaver i forbindelse med skolen, hvor de unge tilbydes støtte til at strukturere deres opgaver og sikre en god indstilling til arbejdet. For eksempel kan pædagogerne hjælpe med at dele større opgaver ned i mindre dele, så de unge føler sig mindre overvældede og bedre i stand til at fuldføre opgaverne.
På forløbet bliver der lagt vægt på at hjælpe de unge med at opnå sociale færdigheder der kan sikre dem trivsel videre i livet. Derfor kan pædagogerne komme med en række forskellige tilbud og øvelser, der målrettet træner specifikke udfordringer, eller mere overordnet klæder eleverne på til at håndtere sociale relationer.
Der kan eksempelvis arbejdes med specifikke problemstillinger såsom håndtering af personlige forhold eller kommunikation blandt kolleger. Omvendt kan undervisningen også foregå i mindre grupper med andre elever, hvor der fokuseres på samarbejde og respekt for andre holdninger og følelser.
Dette kan hjælpe eleverne til bedre at indgå i fællesskaber, både hvad angår uformelle sammenhænge i fritiden, men også i høj grad i forbindelse med arbejdspladser eller videregående uddannelser hvor de unge forventes at kunne fungere sammen med andre på en professionel og respektfuld måde.
Gennem den tre-årige uddannelse vil de unge skulle studere en række forskellige fag. Typisk vil der som minimum være tale om dansk, matematik og samfundsforhold, hvor de studerende kan modtage undervisningen på forskellige måder, alt afhængigt af deres individuelle evner og tempo.
Nogle elever vil lære bedst ved en mere praktisk tilgang, hvor pædagogerne giver dem opgaver der kombinerer teori og praksis, så de bliver i stand til at anvende det de lærer i virkelige situationer. Her kan de unge eksempelvis lære at skrive jobansøgninger i danskundervisningen, mens andre elever vil følge et mere traditionelt forløb.
Samtidig kan eleverne også få tilbudt en mere struktureret tilgang til skemaet for undervisningen, for at skabe en fast rytme og stabil skolegang. Det kan gøre det nemmere for eleverne at forberede sig og holde koncentrationen i den nødvendige tid undervisningen finder sted.
Som del af forløbet på STU skal eleverne også prøve kræfter med praktikforløb, der arrangeres med virksomheder der er indforstået med de unges særlige behov for støtte og vejledning. Her har skolerne typisk en række samarbejdspartnere der kan gøre dette forløb nemmere for de unge.
Praktikopholdet vil typisk blive tilpasset de enkelte elevers interesser for at sikre motivation og engagement. Derudover vil arbejdsopgaverne også vil blive afstemt i forhold til de unges evner og tempo, og eleverne vil også få mulighed for at anmode om en pædagog til at ledsage dem under praktikforløbet.
Dette har til formål at give eleverne indsigt i arbejdsgangene blandt rigtige virksomheder, inspirere dem til potentielle stillinger og jobmuligheder, såvel som styrke deres evner til at stå på egne ben ved at udvikle deres faglige, sociale og personlige kompetencer i praksis.
Det er gratis for alle elever at studere på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse. Der tilbydes ikke SU, men i stedet skal unge der er fyldt 18 år søge uddannelseshjælp, hvis de ikke i forvejen modtager offentlige ydelser af kommunen.
Derudover er det muligt for de unge at søge om tilskud der kan dække transportomkostninger til og fra skolen, såvel som andre aktiviteter og begivenheder eleverne kommer på i løbet af deres tid på uddannelsen.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4.2 / 5. Antal vurderinger 5
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved