Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Roskilde Kommune stiller den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse STU til rådighed for unge i alderen 16-25 år med særlige behov. Uddannelsen er designet til unge, der har brug for specialpædagogisk støtte for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Det overordnede mål er at styrke elevens kompetencer og muligheder for videre uddannelse, arbejde eller andre aktiviteter.
Selve forløbet, der varer 3 år medmindre andet er aftalt, vil give eleven en personlig læreplan der definerer hvilke emner og målsætninger den enkelte studerende skal arbejde mod at opnå. Denne plan vil blive organiseret sammen med en udpeget studievejleder for at skabe et realistisk skema med emner og fag der har interesse for eleven.
STU er et skoleforløb der er åbent for unge med en række forskellige fysiske og/eller psykiske udfordringer der gør, at de ikke anses som værende i stand til, eller er parat til at deltage i ordinære uddannelsesforløb eller arbejdsmarkedet. Typisk vil kravet om optagelse være at eleven har en officiel diagnose eller bliver anbefalet STU via specialpædagogisk støtte f.eks.
STU i Roskilde henvender sig til mange forskellige unge, heriblandt dem med psykiske lidelser, fysiske udfordringer, ordblindhed, hjerneskade og mere.
Samtidig vil det primært være en uddannelse der er egnet til unge med behov der ikke kan opfyldes ved ordinære uddannelser, enten på grund af det faglige indholds sværhedsgrad, eller fordi ansøgeren har udfordringer der gør normal undervisning umulig.
For at blive overvejet til optagelse på et STU forløb, skal ansøgeren eller ansøgerens forældre/værger kontakte kommunens repræsentant for uddannelsesvejledning. Det kan have forskellige navne i de enkelte kommuner. Uanset navnet, vil forløbet være nogenlunde det samme.
Først skal ansøgeren til samtale med en udpeget vejleder der vil vurdere ansøgerens mulighed for et STU forløb, baseret på en dialog med den unge, samt gennemgang af tidligere undervisning og de reelle udfordringer ansøgeren har.
På baggrund af dette møde, vil ansøgeren derefter blive indstillet til det udvalg der står for selve beslutningen. Hvis ansøgeren for afslag på dette tidspunkt, vil det være muligt at klage over beslutningen, hvis ansøger mener de opfylder kravene og derfor har et reelt behov for det forløb som STU tilbyder.
Bliver ansøgeren optaget, bliver der snarest muligt sendt besked om detaljer for studiet samt opstart. Der vil derefter blive påbegyndt en uddannelsesplan for hele forløbet, der indebærer en oversigt over aktiviteter, faglig undervisning, såvel som eventuelle personlige og sociale redskaber eller ekstra undervisning der kunne anses som være gavnlig.
Roskilde Kommune har flere forskellige skoler der tilbyder studerende et STU forløb. Derfor kan det være muligt for ansøgeren at besøge de enkelte skoler der måtte have interesse, for på den måde at beslutte sig. Som minimum vil ansøgeren blive tilbudt 2 forskellige steder, og der vil blive prioriteret skoler der befinder sig så tæt på ansøgeren som muligt.
Der kan også planlægges detaljer omkring praktik, botilbud og andre detaljer alt afhængigt af det specifikke uddannelsessted i Roskilde, såvel som unikke projekter og gruppeaktiviteter det enkelte sted måtte tilbyde.
Det er gratis for elever at studere på STU i Roskilde, såvel som resten af landet. Det skyldes statens ønske og forpligtelse til at sikre alle unge i Danmark kan gå fremtiden i møde med fokus på en positiv hverdag og de nødvendige færdigheder til at kunne eksistere som selvstændige voksne.
Unge mellem 18 og 25 år kan modtage uddannelseshjælp, hvilket svarer til de samme satser andre studerende får på SU. Elever kan tjene op til 24.000 kroner om året ved siden af denne støtte. Der vi også være mulighed for at få dækket omkostningerne til transport af kommunen, for at sikre lige vilkår til samtlige studerende.
STU er en 3-årig ungdomsuddannelse, der både består af teoretisk undervisning, såvel som en række praktiske aktiviteter. Hver enkelt elev vil få tilbudt særlige tilbud skræddersyet personens interesse og ønsker, for at styrke de områder der måtte være relevante for et liv som en selvstændig voksen i det omfang det er muligt.
Elever der afslutter STU skal ikke op til en endelig eksamen, i stedet bliver deres overordnede forløb vurderet og dokumenteret i form af et kompetencebevis der beskriver de forskellige fag og kurser eleven har gennemført undervejs.
Skulle den studerende ønske at tage en egentlig eksamen, vil det som udgangspunkt være muligt for STU institutionen at henvise eleven til andre skoler. Dette kan være planlagt fra starten i uddannelsesplanen, men kan også være et mål der opstår undervejs i forløbet, i takt med eleven udvikler sine færdigheder på passende vis.
STU Roskilde er som andre skoler der tilbyder denne type uddannelse forpligtet til at tilbyde hver enkelt elev en række fag og aktiviteter der passer bedst taget omstændighederne i betragtning.
Derfor vil to forløb sjældent være identiske, og der den studerende vil få stor indflydelse på hvilke valgfag der skal gennemgås, hvor man skal på praktikophold, og generelt hvordan forløbet foregår.
Der tilbydes derfor mange forskellige valgfag til de studerende, såsom idræt, musik, natur og friluftsliv, fotografering, dyrehold, dans, botræning m.m.
Samtidig vil der også være enkelte fag der er obligatoriske for de fleste elever. Det er typisk dansk, matematik, såvel som engelsk og samfundsfag. Her kan eleven opnå kompetencer svarende til en 9. klasses eksamen, ligesom det også vil være muligt at læse enkeltfag på HF niveau skulle dette ønskes.
Hvad angår praktikophold, er der en lang række tilbud og samarbejdspartnere tilknyttet STU Roskilde. Her kan der eksempelvis være tale om dagligvarebutikker, detailhandel, håndværkere, beskyttede værksteder eller offentlige institutioner, der alle er udrustet til at håndtere de enkelte elevers behov.
Samtidig vil det være muligt at gennemføre praktikophold som selvstændig, eller med en ledsager der kan yde støtte og vejledning undervejs til de elever der måtte ønske dette.
Forløbet på STU Roskilde har til formål at øge en række styrker hos de unge, heriblandt de faglige kompetencer, såvel som de sociale færdigheder og personlige evner. Dette er et led i uddannelsen der har til formål at munde ud i en personlig udvikling der kan føre til beskæftigelse eller en selvstændig fremtid på trods af de særlige behov eleven måtte have.
Derfor vil det også være muligt for elever på STU at modtage undervisning og træning i alt fra personlig hygiejne, fitness og træning, rengøring, madlavning, indkøb af dagligvarer, offentlig transport og budgettering.
At gå på STU, betyder mere end blot tilegnelse af faglige kompetencer. Det er til en vis grad også en livsstil, der kan involvere adskillige sociale aktiviteter og projekter, der er designet til at styrke elevens sociale kompetencer og netværk.
Her arbejdes der løbende på at opretholde et trygt og inkluderende fællesskab, hvor samtlige unge føler sig hjemme, og bliver motiveret af hinanden og sig selv til at yde deres bedste, og få det bedste ud af hver enkelt dag.
I praksis fungerer det eksempelvis ved at eleven bliver sat sammen med en fast gruppe andre studerende, hvor der bliver sat tid af mellem den normale undervisning til dyrkelse af sociale relationer ved fritidsaktiviteter baseret på hver enkelt elevs interesser.
Der vil også blive arrangeret en række forskellige arrangementer og begivenheder året rundt, hvor man i fællesskab kan pynte juletræ, holde sommerfest, eller lave mad sammen.
For de elever der ønsker det, vil der også være mulighed for at deltage i begivenheder udenfor STU området. Her kan der arrangeres ture til festivaler, diskoteker, loppemarkeder, zoologisk have og mere, igen med det formål at styrke elevernes sociale færdigheder.
Når man som elev er færdig med sin periode på STU, er det tid til et nyt og spændende kapitel i livet. Dog bliver man ikke blot efterladt til sig selv. Studievejlederen og eventuelt rådgivere fra kommunen vil være i stand til at planlægge i fællesskab med den studerende omkring det videre forløb efter uddannelsen.
Her kan der lægges fokus på en videre uddannelse på en anden skole såfremt eleven ønsker dette, hvor man i fællesskab kan finde frem til potentielle studier og linjer.
Der kan også rådgives omkring jobsøgning, enten et normalt arbejde, henvisning til jobcenteret, eller der kan undersøges forskellige former for beskyttet beskæftigelse, ligesom der kan være hjælp at hente til at finde passende fritidsaktiviteter.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 5 / 5. Antal vurderinger 4
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved