Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
STU er en ungdomsuddannelse designet til de unge med særlige behov af en sådan karakter, at et ordinært studie ikke er hensigtsmæssigt. Det kan skyldes udfordringer i forhold til indlæringen, fysiske funktionsnedsættelser, eller psykiske diagnoser der gør, at eleven har behov for ekstra støtte undervejs på uddannelsen.
Derfor tilbyder Ringsted Kommune alle unge i alderen 16 til 25 år et alternativ i form af STU. Her vil pædagogerne være uddannet til at tilbyde eleverne vejledning og undervisning på et niveau så alle elever kan følge med, ligesom selve undervisningen og aktiviteterne på skolen bliver tilpasset hver enkelt elevs tempo og faglige evner.
Formålet med STU er ikke blot at udvikle de unges faglige kompetencer, men også at hjælpe dem på vej til at blive selvstændige individer med fremtidsmuligheder. Derfor vil en del af forløbet fokusere på udvikling af de sociale og personlige kompetencer, i form af fælles aktiviteter, arrangementer og praktikforløb.
Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse kræver 3 års studie, og er et gratis tilbud til alle danske unge der ikke kan studere på en normal uddannelse på lige fod med de andre elever. Det er endvidere muligt at få økonomisk støtte undervejs.
For at være egnet til et forløb på STU kræves der ikke særlige karakterer eller specifikke tidligere uddannelser. Det primære krav for optagelse er derimod et aktuelt behov for ekstra støtte på grund af elevens særlige udfordringer.
Dette kan eksempelvis dreje sig om unge med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser, autisme, ADHD, generelle indlæringsvanskeligheder, eller andre udfordringer der kræver en mere tilpasset og støttende undervisning og struktur for at de unge kan følge med i undervisningen.
STU tilbyder derfor et skræddersyet forløb til hver elev der bliver afstemt i forhold til elevens behov og evner. Dog er uddannelsen ikke kun designet til at udvikle de unges faglige kompetencer, men også for de unge som har et behov for udvikling af deres sociale og personlige færdigheder.
Som udgangspunkt skal eleverne på STU også have et klart ønske om hvad deres fremtid kunne byde på, typisk i form af en videregående uddannelse, beskæftigelse eller lignende, da der på forløbet vil blive arbejdet mod dette langsigtede mål.
Selve processen for optagelse starter typisk ved at den unge tager kontakt til Ringsted Kommune, og derefter bliver tildelt en særlig uddannelsesvejleder. Det er nemlig ikke de enkelte skoler der står for godkendelse af elever, men derimod et visitationsudvalg der er udpeget af kommunen.
Vejlederen vil invitere ansøgeren til et møde hvor pårørende også kan deltage, og her diskutere hvilke behov som den unge måtte have, ligesom der bliver vendt andre emner som den ønskede støtte, den unges interesser og fremtidsønsker og tidligere erfaring med uddannelsessystemet og lignende.
Dette giver vejlederen mulighed for at danne sig et indtryk af ansøgeren behov for særlig støtte, og derfor vurdere om den unge passer på STU, eller måske kan klare et forløb på en ordinær ungdomsuddannelse med specialpædagogisk støtte eller andre særlige tilbud.
Bliver den unge vurderet egnet til optagelse på STU, vil det næste trin være at udarbejde en forløbsplan der specifikt beskriver hvilket fagligt indhold den unge ønsker at studere, hvilke hjælpemidler eller støtteordninger der er relevante, og hvad det endelige mål for uddannelsen måtte være.
Herefter kan der kigges nærmere på enkelte skoler i Ringsted. Nogle unge kan have et ønske om at komme på en lille skole der tilbyder et STU-forløb, for at indgå i et tæt fællesskab hvor de føler sig trygge. Andre elever vil derimod gerne på større skoler hvor der kan være flere valgfag og aktiviteter at vælge mellem.
Dette bliver også noteret i forløbsplanen, og derefter vil vejlederen indstille ansøgeren til visitationsudvalget som så træffer den endelige beslutning omkring optagelsen. Bliver den unge ikke optaget, vil det være muligt at ændre i forløbsplanen og derefter indsende en klage for at få taget sagen op igen.
For mange unge er STU den første uddannelse hvor de møder ligesindede studerende, og et personale der virkelig forstår deres unikke behov. Der arbejdes intensivt på at skabe de nødvendige rammer og strukturer for eleverne, således at de ikke blot kan gennemføre uddannelsen men også trives undervejs.
Dette sker ofte i tæt samarbejde mellem eleverne, forældrene og personalet på skolen. Derfor vil de pårørende ofte blive inviteret med til større beslutninger og møder, og altid når eleverne er under 18 år gamle. Elever på 18 år eller mere kan dog godt bede om at tage beslutningerne alene.
Samtidig bliver eleverne også inddraget i selve planlægningen af deres undervisning, aktiviteter og praktikforløb, for at sikre et forløb hvor eleverne føler de udvikler sig i den rigtig retning, og derfor er glade for deres tid på studiet.
Pædagogerne har stort fokus på den individuelle glæde og trivsel for eleverne på STU, hvor der bliver lagt vægt på at fejre deres positive udvikling og styrke deres selvtillid og kompetencer. Det kan betyde noget forskelligt for hver enkelt unge, så personalet vil altid møde hver elev der hvor de befinder sig.
Dette ses også i forhold til selve studiemiljøet, hvor aktiviteterne og selve strukturen bliver planlagt ud fra et ønske om at skabe forudsigelige og trygge rammer for eleverne, så de føler sig forstået og respekteret, hvilket giver dem bedre vilkår for at udvikle sig.
Samtidig bliver eleverne også opfordret til at indgå i et fællesskab med de andre elever, hvor der afholdes sociale aktiviteter, gruppearbejde og fælles projekter. Dette har til formål at lære eleverne om samarbejde, og giver dem derudover mulighed for at danne nye venskaber og lære fra hinanden.
Elever der er ved at afslutte forløbet på STU vil ofte stå overfor vigtige spørgsmål omkring deres liv, hvor de skal vælge hvilken vej de ønsker at gå. Det kan være svært for mange unge med særlige behov at forholde sig til, så derfor vil pædagogerne og selve undervisningen hjælpe hver enkelt godt på vej.
Selve forløbet vil i den sidste periode fokusere på at forberede eleverne på overgangen fra STU, i form af målrettet udvikling af de kompetencer og færdigheder som de måtte have brug for i forhold til den retning de ønsker at tage efter studiet.
Nogle unge fortsætter i en form for beskyttet beskæftigelse, hvor de kan arbejde i trygge omgivelser med støtte og vejledning. Her kan pædagogerne hjælpe med at sætte eleverne i kontakt med de relevante personer, eller tilbyde rådgivning og undervisning der gør det nemmere for de unge at indordne sig under de forhold der findes på denne type tilbud.
Eleverne kan også have et ønske om almindelig beskæftigelse på fuldtid, eller i form af et fleksjob. Her vil der så kunne tilbydes mere praktik for at hjælpe eleverne med at opnå den nødvendige praktiske erfaring, der samtidig giver dem bedre indsigt i deres egne evner og hvor de kan finde frem til de arbejdsopgaver der passer dem bedst.
Andre unge vælger derimod at tage kurser eller efteruddannelser, der bygger videre på de kompetencer de har opnået på STU. For eksempel kan en elev der har arbejdet med gartneri under uddannelsen, tage yderligere kurser inden for dette felt for at styrke deres faglige evner.
Det kan også handle om at forberede eleven til at kunne blive optaget på en ordinær ungdomsuddannelse eller et videre studie, ved at fokusere på de teoretiske og faglige emner der kræves for at bestå en kompetencegivende eksamen for eksempel.
Et forløb på STU kan også være med til at give de unge mulighed for at flytte hjemmefra, for på denne måde at opnå en mere selvstændig tilværelse væk fra deres forældre. Nogle skoler har derfor botilbud undervejs på forløbet, hvor de unge kan prøve kræfter med selv at købe ind, gøre rent og bo for sig selv under trygge rammer.
Pædagogerne kan også tilbyde ekstra undervisning der fokuserer på at udvikle deres praktiske færdigheder i forhold til madlavning, håndtering af budget og økonomi, samt personlig hygiejne og andre nødvendige færdigheder der gør det muligt for de unge at stå på egne ben og have mindre behov for hjælp fra andre.
Uanset hvilke specifikke mål de enkelte elever måtte have efter deres studie på STU, vil målet altid være at klæde dem bedst muligt på, så de unge kan opnå en aktiv tilværelse uafhængigt af de forskellige udfordringer og behov de måtte have.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 3.7 / 5. Antal vurderinger 3
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved