Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
STU er et specielt tilbud til unge med særlige behov, og er en treårig ungdomsuddannelse med fokus på den enkeltes behov og fremtidsønsker. På studiet bliver undervisningen derfor nøje tilpasset hver studerendes evner og tempo, for at skabe et forløb der giver mening i forhold til de ambitioner og interesser som hver elev måtte have.
Samtidig bliver der ydet særlig støtte på STU, som kan bestå af ekstra hjælp til selve undervisningen eller støtte til udvikling af de personlige og sociale færdigheder. Samtidig vil faciliteterne på STU gøre uddannelsen tilgængelig for alle elever uanset deres behov, ligesom der kan tilbydes hjælpemidler for at lette undervisningen.
De tre års studie på uddannelsen vil målrettet fokusere på overgangen videre i voksenlivet. Derfor vil det faglige indhold og de forskellige aktiviteter undervejs blive tilrettelagt ud fra et udgangspunkt om at hjælpe eleverne bedst på vej på en ordinær uddannelse eller i beskæftigelse for eksempel.
Samtidig vil der lægges stor vægt på at skabe et inkluderende studiemiljø med fokus på trivsel og samvær, hvor samtlige studerende får lige vilkår og adgang til både undervisningen, såvel som de forskellige valgfag og arrangementer der finder sted på skolen.
Målgruppen for STU er unge i alderen 16 til 25 år, som har særlige behov og ikke kan følge en traditionel ungdomsuddannelse, såsom gymnasium, erhvervsuddannelse eller lignende. STU er en mulighed for unge med en række forskellige behov.
Det drejer sig typisk om unge med fysiske, psykiske eller udviklingsmæssige udfordringer, som har brug for ekstra støtte til at kunne gennemføre en uddannelse og udvikle deres færdigheder på et passende niveau.
Undervisningsministeriet har ikke stillet krav omkring specifikke sygdomme eller handicap der gør sig gældende for at eleverne kan blive optaget på STU. I stedet er det den enkelte kommunes vurdering af den unges behov der afgør, om STU er det rette tilbud.
Derfor kan unge med vidt forskellige udfordringer få mulighed for at gennemføre et forløb der passer til deres evner og interesser. Dette kan inkludere unge med autisme, ADHD, fysiske handicap, indlæringsvanskeligheder, eller psykiske lidelser som angst eller depression.
Alt afhængigt af den enkelte elev, kan støtten på STU handle om ekstra pædagogisk hjælp, personlig rådgivning, social træning eller vejledning i at overkomme specifikke færdigheder.
Unge der er interesserede i STU, skal være indforstået med at forløbet kræver aktiv deltagelse, og at der er mødepligt for de cirka 840 timers årlig undervisning.
Optagelse på STU Guldborgsund Kommune
Ansøgning på et STU-forløb sker i samarbejde med kommunen, og det er derfor ikke de enkelte uddannelsessteder man skal kontakte. Årsagen til dette er, at kommunen først skal afklare ansøgerens reelle behov for den ekstra støtte som tilbydes på STU.
Typisk vil unge der bor i 4800 Nykøbing F og omegn skulle kontakte deres lokale borgerservice, for at blive sat i kontakt med en uddannelsesvejleder, der fungerer som fast sagsbehandler i processen.
Denne vejleder vil derefter indlede en dialog med den unge og eventuelt andre pårørende, for at afklare den unges særlige behov, finde frem til om STU er den bedste løsning, hvor der herefter vil blive udarbejdet en forløbsplan der danner rammerne for studiet.
Da kommunen er ansvarlig for at sikre ansøgeren får den nødvendige støtte på STU, vil denne proces kunne tage noget tid. Undervejs vil vejlederen indhente oplysninger omkring tidligere skolegang, erklæringer og rapporter fra læger og psykologer, samt andre relevante informationer.
Samtidig vil vejlederen føre en løbende dialog med den unge og de pårørende, hvor formålet er at sikre indholdet på uddannelsen og de målsætninger der bliver sat stemmer overens med elevens ønsker om fremtiden, samt nuværende evner og kompetencer.
Efter at ansøgningen er indsendt, vurderes den af kommunen, og den unge får besked om optagelsen samt de næste skridt i forbindelse med start på studiet.
Her vil der som udgangspunkt også blive tilbudt mulighed om at besøge skolen, hvis eleven ønsker at stifte bekendtskab med omgivelserne og personalet inden officiel start.
Selve strukturen vil variere for hver enkelt studerende, og bliver planlagt ud fra fremtidsønsker, aktuelle behov og de nuværende evner.
Derfor finder man sjældent to forløb der er struktureret ens på STU. Det er som udgangspunkt forløbsplanen der blev udarbejdet under ansøgningen der danner rammerne for hvilke fag og aktiviteter eleven gennemgår.
Undervejs på studiet kan eleven, de pårørende eller pædagogerne på skolen dog foreslå ændringer i forløbsplanen, så den forbliver aktuel og stemmer overens med elevens nye færdigheder, erfaringer og ambitioner efter afsluttet uddannelse.
Eleverne på STU vil blive undervist i ordinære fag som samfundsforhold, dansk og matematik hvor lærerne vil sikre, at samtlige elever formår at følge med i undervisningen, ved at tilpasse indholdet og sværhedsgraden til den enkelte. Disse fag er som udgangspunkt obligatoriske, og kan ikke fravælges.
Tilgangen til undervisningen vil tage højde for antallet af elever per klasselokale, som typisk består af mindre grupper, for at give hver elev den nødvendige opmærksomhed og ekstra støtte som de har behov for.
Derudover vil der blive tilbudt hjælpemidler som elektroniske høreapparater, visuelle værktøjer eller bærbare computere hvis nødvendigt.
Studietiden på STU handler om mere end blot teori og skolefag. Eleverne vil også få mulighed for at udforske deres personlige interesser i skoletiden, samtidig med at de kan erhverve sig praktiske færdigheder eller øve deres sociale kompetencer via de mange forskellige valgfag der tilbydes.
Mange STU-forløb har eksempelvis madlavning og håndværk som specifikke valgfag, hvor eleverne kan prøve kræfter i køkkenet eller på værkstedet, ligesom e sport og musik også er populære valgfag.
De forskellige skoler i Nykøbing Falster kan tilbyde forskellige valgfag, så det er en god idé at undersøge sammen med uddannelsesvejlederen når der ansøges om optagelse.
De unge vil få rig mulighed for at danne nye venskaber, udforske kærligheden og på andre måder indgå i et fællesskab på skolen. Her bliver der arrangeret projekter hvor samarbejde og kommunikation er i fokus, ligesom der også vil blive afholdt aktiviteter som fester, udflugter og lignende.
Dette kan både finde sted i den normale undervisning, eller foregå uden for matriklen efter normal skoletid. Her vil eleverne så blive kompenseret med en tilsvarende fridag hvis de deltager i disse aktiviteter. Pædagogerne vil altid opfordre til en positiv dialog blandt eleverne, og være klar til at yde støtte og vejledning såfremt det vurderes nødvendigt.
Der er også mulighed for særlig individuel støtte for elever der måtte have behov for dette. Her kan det eksempelvis handle om hjælp til at tage tøj på selv uden hjælp fra en pårørende eller ledsager, hvor man sammen kan udarbejde teknikker og metoder der giver mening for eleven.
Det kan også handle om at arbejde med selvtilliden, hvor der kan tilbydes øvelser og aktiviteter med fokus på dette. Pædagogerne vil møde eleverne i øjenhøjde, og vil arbejde hårdt på at skabe trygge rammer der opfordrer eleverne til at åbne op omkring deres behov.
Selve den treårige periode på STU er gratis, og medfører derfor ingen udgifter og omkostninger for eleven eller dennes pårørende. De studerende på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse er dog ikke berettiget til at modtage SU, og skal derfor søge uddannelseshjælp, der fungerer som et alternativ til SU.
Uddannelseshjælp har de samme satser og månedlige udbetalinger som SU, dog skal eleverne være fyldt 18 år for at kunne søge om denne økonomiske støtte. Samtidig må eleverne ikke i forvejen modtage andre offentlige ydelser som kontanthjælp eller førtidspension.
Udover månedlig støtte, vil der også være mulighed for at søge om at få dækket udgifter til transportmidler. Både hvad angår den daglige transport til og fra skolen, såvel som ved aktiviteter uden for skolens område, praktikophold og lignende. I alle tilfælde er det kommunen som den unge er bosat i der skal kontaktes.
I forbindelse med afslutningen på forløbet, vil pædagogerne og studiet fokusere på overgangen til voksenlivet. Det er en helt central del af uddannelsen, og vil blive planlagt allerede fra start i forhold til forløbsplanen og den løbende undervisning.
Målet vil i de fleste tilfælde være at forberede de unge på at komme i fuldtidsjob, fleksjob, i beskyttet beskæftigelse eller på en videre uddannelse, så de kan få en aktiv og selvstændig tilværelse efter afslutningen på deres uddannelse ved STU.
Her vil skolen samarbejde tæt med eleven, de pårørende, uddannelsesvejlederen og eventuelle andre kontaktpersoner fra kommunen, for at sikre de rette muligheder og den nødvendige støtte bliver tilbudt i det omfang der måtte være nødvendigt.
Dette kan inkludere hjælp til at finde job eller studieplads, samt økonomisk planlægning eller hjælp til at finde en egnet bolig, alt afhængigt af hvad de unge føler er nødvendigt for at fungere som selvstændige voksne efter STU.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 3 / 5. Antal vurderinger 2
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved