Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Unge personer med særlige behov der er i alderen 16 til 25 år, kan vælge at søge om optagelse på STU, som er en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse med fokus på individuel udvikling. Det er en gratis uddannelse som tager 3 år at gennemføre.
Dette tilbud stilles til rådighed af kommunen, for at give alle unge i Danmark en chance for en uddannelse. Derfor er forløbet særligt egnet til unge med behov, der gør det svært for dem at studere på en almen uddannelse på lige vilkår med de andre studerende.
Selve undervisningen bliver skræddersyet den enkelte elev, så både det faglige indhold såvel som tempoet passer til elevens evner og interesser. Pædagogerne vil derfor samarbejde med de studerende, ligesom størrelsen på holdene også vil blive tilpasset eleverne.
Det faglige indhold vil bestå af obligatoriske fag, ligesom der også bliver tilbudt valgfag, praktikophold og andre aktiviteter undervejs. STU er ikke kompetencegivende, men kan være med til at hjælpe de unge elever med at opnå en selvstændig tilværelse og gøre dem klar til deres næste skridt i livet.
Unge der ikke føler sig i stand til at gennemføre en ordinær uddannelse på grund af et særligt behov, men stadigvæk ønsker at få større indflydelse over egen fremtid, kan vælge at ansøge om optagelse på STU. Ungdomsuddannelsen byder nemlig på tilrettelagt undervisning, hvor der er stort fokus på de unges behov under hele uddannelsen.
For at være egnet til et forløb på STU skal de unge gennem et afklaringsforløb, der arrangeres af Nyborg Kommune og uddannelsesvejledningen. I denne proces vil ansøgeren og dennes pårørende inviteres til et møde med en UU-vejleder, der har til ansvar at afklare den unges behov og vurdere om uddannelsesforløbet på STU er passende.
Eleverne på STU forventes at være klar til aktiv deltagelse i undervisningen, hvor de engagerer sig i det faglige indhold såvel som de sociale aspekter. Der er desuden mødepligt til de skemalagte lektioner, som årligt svarer til 840 timers undervisning.
Samtidig vil det være nødvendigt for eleverne på STU at have et aktuelt behov for den særlige støtte og tilrettelægning som man finder på forløbet. Såfremt ansøgeren vurderes i stand til at gennemføre en almen ungdomsuddannelse, vil dette altid være at foretrække for kommunen.
I løbet af denne afklarende samtale, vil vejlederen derfor spørge ind til den unges specifikke udfordringer. Typisk vil eleverne på STU have et fysisk handicap, en psykisk diagnose, indlæringsvanskeligheder, eller andre udfordringer der gør ordinære studier svære at deltage i.
Vejlederen kan i denne anledning også bede om dokumentation fra tidligere skoler, læger og psykologer, samt eventuelle sagsbehandlere eller andre fagpersoner med relevant information omkring ansøgerens behov.
Bliver ansøgeren vurderet egnet til et forløb på STU vil det næste skridt være at planlægge strukturen ved hjælp af en individuel uddannelsesplan. Her bliver den unges interesser og evner beskrevet i detaljer, for at give skolen en god idé om hvilke fag og aktiviteter der bør tilbydes.
Planen vil også beskrive hvilke behov som ansøgeren har, for at finde frem til hvilken form for støtte der vil være hensigtsmæssig, og hvilke aktiviteter der ikke vil være egnede for ansøgeren ved eventuel optagelse på studiet.
Derudover vil uddannelsesplanen også indeholde detaljer omkring den unges fremtidsønsker, da STU målrettet vil arbejde på at udvikle elevernes kompetencer og erfaringer, så de bliver i stand til at gå voksenlivet i møde med en klar forventning om hvad der venter dem.
Mange elever ønsker eksempelvis at læse på en videregående uddannelse efter STU, mens andre elever ønsker at finde beskyttet beskæftigelse, et fleksjob eller et arbejde på fuldtid. Dette vil have stor indflydelse på selve undervisningen, og er derfor en vigtig del af planen.
Forløbet på STU er designet til at sikre almen dannelse og positiv udvikling blandt unge med særlige behov. Derfor vil undervisningen blive struktureret på en fleksibel måde, så den passer til hver enkelt elev. Der bliver arbejdet med forskellige projekter og fag på studiet, ligesom der tilbydes en række valgfag, aktiviteter og støtte undervejs.
Undervisningen på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse kan tage forskellige former, alt afhængigt af hvad der vurderes mest hensigtsmæssigt for den enkelte elevs læring. Nogle unge vil eksempelvis lære bedst med en mere teoretisk præget undervisning, hvor andre studerende vil foretrække praktiske opgaver der er relateret til hvad de møder i hverdagen.
Derfor vil de obligatoriske fag som dansk, matematik og samfundsforhold tilrettelægges på en måde, der gør dem relevante og nærværende for eleverne.Samtidig vil underviserne på STU også tage højde for elevernes faglige niveau og deres individuelle evner. Selvom eleverne deltager i den samme undervisning, kan det faglige indhold blive tilpasset den enkelte.
Pædagogerne kan derudover opdele eleverne i mindre grupper, så alle de studerende får tæt kontakt med underviserne og får den nødvendige opmærksomhed og faglige hjælp som måtte være nødvendigt, mens andre grupper kan være mere selvstændigt tilrettelagt. På denne måde får alle elever mulighed for at sætte personlige mål, som de arbejder hen imod i deres eget tempo.
Hver enkelt skole i Nyborg der tilbyder et forløb på STU vil have deres eget udvalg af valgfag som eleverne kan vælge mellem. Derfor kan det være en god idé at overveje valgfag i forbindelse med ansøgningen, så UU-vejlederen kan foreslå specifikke skoler der kunne være relevante.
Ofte vil de forskellige valgfag kombinere elevernes faglige og sociale udvikling. Der bliver derfor ofte lagt vægt på samarbejdet med de andre studerende, ligesom der også vil tilbydes praktiske opgaver der kan udvikle elevernes kompetencer.
De fleste STU-forløb vil tilbyde valgfag som håndværk og madlavning, ligesom der typisk også vil være en række kreative fag som musik, dans, billedkunst og lignende. Udover dette, kan skolerne også byde på e-sport, sociale medier og andre relevante fag som appellerer til de fleste unge.
I løbet af den 3-årige STU uddannelse vil eleverne få mulighed for at melde sig til en række forskellige aktiviteter og arrangementer. Dette kan både foregå på selve skolen, ligesom der også arrangeres praktikophold på virksomheder, studieture til storbyer, eller vandreture i naturen for eksempel.
Aktiviteterne vil typisk blive planlagt til at være tilgængelige og inkluderende, så eksempelvis kørestolsbrugere eller unge med nedsat syn også kan være med. Samtidig vil der også her arbejdes på at skabe et miljø der opfordrer til samvær og fællesskab blandt eleverne.
De fleste aktiviteter er valgfrie, dog skal eleverne som udgangspunkt på 3 praktikforløb gennem deres tid på studiet. Dette er for at styrke deres sociale kompetencer, og give dem indsigt i hvilke muligheder og arbejdsopgaver der kunne være interessante for dem i fremtiden.
Underviserne på STU vil holde tæt kontakt med eleverne, for at sikre trygge rammer og optimale vilkår for hver enkelt så der opnås trivsel og tillid. Såfremt der er særlige udfordringer som eleven kæmper med, kan der tilbydes en passende støtte eller ekstra undervisning.
Støtten kan tage mange former, og kan både inkludere individuel vejledning, øvelser eller samarbejde i mindre grupper, afhængigt af den enkelte elevs behov og præferencer. Denne støtte fokuserer på at møde eleverne i øjenhøjde og hjælpe dem med at udvikle sig både fagligt, socialt og personligt.
Derfor kan eleverne få tilbudt ekstra hjælpemidler som bærbare computere, tekst-til-tale software, eller særlige materialer og lignende. Der kan også ydes støtte i forhold til transport hvis eleven har et ønske om at kunne håndtere dette på en mere selvstændig måde, eller hvis der ønskes vejledning i forhold til elevens sociale færdigheder for eksempel.
På STU bliver hver enkelt elev løbende inviteret til møder for at høre hvordan det går, og for at diskutere den videre udvikling. Dette vil ske sammen med elevens pårørende såfremt den unge er under 18. Når eleven fylder 18 vil det være op til eleven om de pårørende skal inddrages til møderne eller ej.
Disse møder vil have til formål at evaluere forløbet, og eventuelt ændre i uddannelsesplanen så vidt det vurderes hensigtsmæssigt. På denne måde sikres der kontinuerlig udvikling og fremskridt, således at eleverne bliver i stand til at opnå deres kort- og langsigtede mål.
I løbet af det sidste års tid på studiet vil pædagogerne typisk holde flere møder, for at hjælpe med overgangen fra STU. Her kan der også diskuteres jobmuligheder eller andre uddannelser som eleven måske er interesseret i. I denne forbindelse kan der også tilbydes hjælp med at lede efter en bolig, sende jobansøgninger eller ansøge på studier.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 5 / 5. Antal vurderinger 5
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved