Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Som andre ungdomsuddannelser i Danmark, er STU et gratis tilbud der sigter efter at styrke elevernes faglige kompetencer. Hvor den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse adskiller sig, er målgruppen for de unge.
STU er for unge med særlige behov der er fyldt 16 år og under 26 år, ved start på uddannelsen. Disse særlige behov kan være vidt forskellige blandt eleverne, eksempelvis psykiske diagnoser eller fysiske handicap. Fælles for disse udfordringer, gælder dog at de unge ikke er i stand til at læse på en ordinær uddannelse.
Derfor tilbyder STU særlig støtte til alle eleverne, hvor pædagogerne har erfaring med at hjælpe de unge med at overkomme vanskeligheder i undervisningen og hverdagen, ligesom selve det faglige indhold bliver tilpasset hver enkelt studerende.
Det er målet med uddannelsen at give alle elever mulighed for at opnå kompetencer på et passende niveau for den enkelte elev således, at de kan blive selvstændige voksne med et aktivt liv og muligheder fremadrettet.
Som nævnt er målgruppen for studerende på STU unge med særlige behov. Det vil være op til kommunen at afgøre hvilke elever der har udfordringer af en sådan grad, at det vurderes nødvendigt for dem at studere på en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse.
Disse behov inkluderer typisk unge der har psykiske lidelser såsom ADHD, autisme, angst eller stress, unge med fysiske funktionsnedsættelser, erhvervet hjerneskade, udviklingshæmning og lignende udfordringer der gør det svært eller umuligt at studere på en ordinær uddannelse.
Unge der ønsker at søge om optagelse på STU, skal derfor kontakte Norddjurs Kommune for at begynde et afklarende forløb. Her vil den unge og eventuelle pårørende sættes i kontakt med en særlig uddannelsesvejleder, som står for ansøgningen.
I denne proces vil eleven skulle redegøre for de aktuelle behov der hindrer et ordinært studie, ligesom vejlederen også vil spørge ind til den unges ønsker og forventninger i forhold til den faglige undervisning, de forskellige aktiviteter der har interesse for den unge, såvel som ambitioner om fremtiden efter STU.
Alt afhængigt af denne dialog, vil vejlederen derefter udarbejde en forløbsplan for den unge. Planen vil indholde detaljer omkring hvilken type undervisning, støtte og aktiviteter som bør tilbydes af skolen, ligesom der også kan nævnes specifikke skoler der passer til disse ønsker.
Selve beslutningen om optagelse af de enkelte unge er dog op til visitationsudvalget i Norddjurs Kommune. Udvalget består af en række faglige specialister, der vil betragte hver ansøgning ud fra den dialog og forløbsplan som vejlederen har udfærdiget.
Da hver enkelt elev vil have varierende fremtidsønsker, behov for støtte og faglige kompetencer, bliver det overordnede forløb tilpasset hver studerende for sig. Derfor vil de elever som starter på samme årgang ikke nødvendigvis gennemføre de samme fag og aktiviteter.
Pædagogerne vil typisk byde eleverne velkomne ved studiestart med en afklarende fase, hvor der bliver taget godt tid til at introducere de unge for hinanden, omgivelserne og personalet på STU. Dette gøres både for at sikre en tryg start, såvel som for at give de unge mulighed for at danne venskaber helt fra den første dag.
Studiemiljøet på STU er nemlig en vigtig del af hele uddannelsen, og ved at skabe trygge rammer for de unge, kan alle eleverne bedre tilpasse sig de forventninger og udfordringer som de vil møde undervejs. Typisk bliver der også udarbejdet skemaer og planlagt aktiviteter i god tid, så det er muligt at forberede sig bedst muligt.
Gennem de tre års uddannelse på skolen, vil der tilbydes undervisning i et passende niveau og tempo for de enkelte studerendes færdigheder og evner. Dette gøres for at sikre alle elever formår at udvikle deres kompetencer, i det omfang der vurderes realistisk for de enkelte og i forhold til deres målsætninger om fremtiden.
Ønsker en elev for eksempel at søge om optagelse på en videregående uddannelse efter STU, eksempelvis gymnasiet, vil undervisningen blive tilpasset så det faglige indhold afspejler de opgaver og problemstillinger som eleven vil komme ud for i denne sammenhæng.
Omvendt kan der i stedet fokuseres mere på praktiske opgaver og aktiviteter, for de unge som har en drøm om at komme i fast arbejde når de afslutter deres forløb på skolen. Her kan der arrangeres længere praktikophold end normalt, ligesom de kan tilbydes fag som håndværk, madlavning eller IT, der styrker deres praktiske kompetencer.
Der bliver også arbejdet med elevernes evne til at forstå sociale normer, indgå i fællesskaber, samarbejde og kommunikere. Igen vil undervisningen tilpasses de enkelte elever, for at opnå de bedste vilkår for udvikling og forståelse, hvor der både kan tilbydes øvelser i mindre grupper eller individuel vejledning.
Gennem de forskellige aktiviteter og valgfag der tilbydes på skolen, bliver eleverne bekendt med at være sociale i forskellige grader. Her kan der både være tale om undervisning og projekter, hvor de unge skal finde frem til en løsning der virker for dem alle, såvel som til idræt eller madlavning, hvor de skal arbejde sammen om et fælles mål.
Pædagogerne vil altid stå klar og bidrage med rådgivning hvis nødvendigt, hvor de typisk vil foreslå rollespil, teambuilding, eller specifikke øvelser når de føler et behov for dette. Dette giver eleverne mulighed for at udfolde sig socialt, være en del af en gruppe på en naturlig måde, og giver dem erfaring med at håndtere misforståelser og konflikter.
Forløbet på en skole der tilbyder STU vil også omhandle udvikling af de studerendes personlige færdigheder. I det omfang der måtte være behov for, kan personalet tilbyde de unge hjælp med en række forskellige problemer, udfordringer og opgaver, der både kan være relateret til fritiden eller deres studie på skolen.
Mange elever har eksempelvis et ønske om at flytte hjemmefra, for at prøve at bo alene og føle sig mere selvstændige og uafhængige. Her kan der være undervisning som målrettet giver eleverne mulighed for at øve sig på at skabe rutiner for personlig hygiejne, rengøring og madlavning.
Der kan også være tale om øvelser i mindre grupper, hvor de unge i fællesskab kan hjælpe hinanden til at acceptere de udfordringer og behov som de måtte have. Ofte kan dette netværk af ligesindede unge være en positiv indflydelse på de enkelte unge, og være med til at få dem til at føle sig forstået og derved mindre ensomme.
Det kan også handle om praktiske øvelser der hjælper eleverne til at koncentrere sig bedre i undervisningen, ligesom pædagogerne kan vejlede de unge til bedre at håndtere det stress eller den angst de måske føler.
Gennem de unges studie på STU, vil der løbende blive arrangeret møder hvor pædagogerne og eleven kan diskutere fremskridt og eventuelle tilbagefald. Her vil der både snakkes om de faglige kompetencer, men også om alt andet som den unge kan have på sinde. Prioriteten vil altid være den unges trivsel og velvære.
Derfor bliver de pårørende til eleverne som udgangspunkt også inviteret til møderne, da der ofte kan være tiltag eller redskaber som ikke blot gælder i skoletiden, men også i fritiden for de unge. Her kan de pårørende være med til at lette byrden for den unge, eller komme med feedback og idéer omkring hvilke metoder der måske kan virke bedre.
Typisk vil der blive afholdt evaluerende møder hvert halve år. Dog kan der arrangeres andre møder med eleven og de pårørende alt afhængigt af de specifikke omstændigheder og behov. Elever der er under 18 år vil altid have deres forældre eller pårørende med til disse møder, hvor voksne elever selv kan vælge om de vil inddrage deres netværk.
Som på andre uddannelser i Danmark, er det muligt for de studerende at modtage finansiel støtte for at sikre et forløb der ikke bliver unødigt besværet af fritidsjob eller bekymringer om økonomien. Dette gælder dog ikke hvis de unge er under 18 år, eller hvis de i forvejen modtager offentlig forsørgelse i form af månedlige ydelser eller tilskud.
Der tilbydes ikke SU til de studerende på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse, i stedet for kaldes tilbuddet for uddannelseshjælp, selvom det i princippet svarer nogenlunde til det samme. Det gælder både for de månedlige satser, såvel som de forskellige niveauer alt afhængigt af om eleven er hjemmeboende eller ej.
Det vil også være muligt for eleverne at søge om støtte så de kan få dækket udgifter til transport. Her vil der som udgangspunkt både kunne tilbydes hjælp til transporten til og fra skolen, såvel som andre aktiviteter der bliver arrangeret på uddannelsen, herunder studieture og praktikophold.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4.2 / 5. Antal vurderinger 5
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved