Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Lolland giver unge med særlige behov mulighed for at blive optaget på en treårig ungdomsuddannelse, hvor lægges vægt på at kombinere faglig undervisning og praktiske aktiviteter, for at udvikle elevernes evne til at opnå et selvstændigt liv som voksne.
En særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse er et unikt tilbud til unge i alderen 16 til 25 år, hvor undervisningen bliver nøje tilpasset hver studerende. På denne måde kan unge der har haft udfordringer med at gennemføre ordinære skoleforløb få en uddannelse der hjælper dem videre på vej i livet.
Pædagogerne på STU gør en stor indsats for at skabe et inkluderende og imødekommende studiemiljø, så samtlige elever føler sig godt tilpas og kan trives på deres uddannelse. Samtidig tilbydes der støtte til både de faglige aspekter, såvel som sociale og personlige udfordringer eleverne kunne have.
Det er Lolland Kommune der står for at godkende elever til et forløb på STU, og derfor skal unge der er interesseret i uddannelsen først tage kontakt til kommunen og ikke en specifik skole der tilbyder STU. Her vil der indledes en proces omkring ansøgning, der afgør om den unge bliver optaget.
Målgruppen for elever der optages på STU er unge der endnu ikke er fyldt 26 ved studiestart. Her vil de typisk have en eller flere udfordringer der gør dem uegnede til en ordinær uddannelse.
Det kan eksempelvis være psykiske lidelser som autisme, ADHD eller tvangstanker. Andre studerende på STU har derimod fysiske handicap, indlæringsvanskeligheder, stress, angst eller andre omstændigheder der kræver en særlig indsats der tager højde for de unges behov.
Kommunen stiller ingen specifikke regler for hvilke diagnoser, sygdomme eller handicap der giver adgang til STU. Derimod skal hver enkelt elev vurderes af en UU-vejleder, for at afklare om forløbet er den rette vej for den unge, eller om en anden løsning giver mere mening.
De unge som vurderes egnede til STU skal stadigvæk opfylde visse andre krav. Her er det vigtigt, at de unge kan deltage aktivt på studiet. Det sker eksempelvis ved at stille spørgsmål og være involverede i undervisningen, såvel som møde op til de skemalagte lektioner som skolen har planlagt.
Undervisningsministeriet har besluttet, at elever på STU skal gennemføre 840 timers skolegang om året. Dette svarer til et sted mellem 4 til 5 timers undervisning om dagen, og inkluderer udover tid i klasselokalet også eventuelle aktiviteter og begivenheder der finder sted på forløbet.
Denne vurdering foretages af kommunen, nærmere betegnet en særlig vejleder der vil fungere som fast kontaktperson under ansøgningen. Den unge ansøger og eventuelle pårørende bliver inviteret til en samtale, hvor de specifikke behov for støtte bliver afklaret.
Her vil der også blive diskuteret hvilke fag og aktiviteter som den unge er interesseret i at studere og forfølge på STU. Dette kan have betydning for hvilken specifik skole der bliver tilbudt, ligesom det hjælper vejlederen til at finde frem til hvilken uddannelse passer den unge bedst.
På baggrund af denne dialog vil vejlederen og ansøgeren sammen udarbejde en forløbsplan, der beskriver hvilke kort- og langsigtede mål den unge ønsker at opnå med sin tid på studiet. Det kan eksempelvis indebære beskæftigelse, at flytte hjemmefra, eller en videre uddannelse.
Når forløbsplanen er færdig, vil vejlederen indsende planen og en beskrivelse af ansøgeren til visitationsudvalget i kommunen. Det er op til dette udvalg, består af relevante fagpersoner, at træffe den endelige beslutning.
Elever der bliver optaget på STU tilbydes et fleksibelt forløb, hvor de enkelte fag og aktiviteter kan tilvælges alt afhængigt af elevens interesser og ønsker. Studerende der ønsker at udvikle deres faglige kompetencer på et niveau der gør dem klar til en videre uddannelse.
Derfor vil eleverne modtage undervisning der adskiller sig markant fra de studerende som i stedet drømmer om at komme i beskæftigelse efter STU. Når de unge først starter på skolen vil de indgå i en afklarende fase, hvor pædagogerne og eleverne sammen finder frem til hvilke tilbud der passer bedst til den enkelte elev.
Der vil blive taget udgangspunkt i forløbsplanen, men efter eleven har stiftet bekendtskab med skolen og undervisningen kan der sagtens laves om i denne hvis nødvendigt. Efterfølgende vil der blive afholdt faste møder et par gange om året, hvor forløbsplanen bliver evalueret.
Den faglige undervisning er en vigtig del af ethvert forløb på STU. Her bliver eleverne tilbudt fagligt indhold der passer til hver enkelt studerendes evner og tempo. Pædagogerne vil også nøje overveje hvilken type læring der passer bedst, hvor det eksempelvis kan være teori og mere klassisk undervisning.
Andre elever kan derimod blive tilbudt praktiske opgaver, som der tager udgangspunkt i situationer og problemstillinger de kan komme ud for på arbejdspladsen eller i fritiden. Eksempelvis kan faget matematik lære eleverne at regne trækprocenter og fradrag, så de bedre kan forstå deres lønseddel.
Personalet vil også planlægge undervisningen så størrelsen på grupperne i klasselokalet er passende til hver elev. På denne måde kan de unge få den nødvendige hjælp og opmærksomhed fra underviserne, og have det nødvendige sociale overskud til at deltage aktivt i undervisningen under trygge rammer.
Gennem tiden på STU vil de studerende blive tilbudt en række forskellige aktiviteter der kan fremme even til at indgå i sociale sammenhænge. Her vil der være mulighed for at samarbejde med andre elever i klasselokalet, såvel som danne venskaber og måske forsøge sig med kærligheden til arrangementer.
Skolerne kan eksempelvis have gruppearbejde og fælles projekter, hvor eleverne vil lære at kommunikere med hinanden, og arbejde sammen for at nå et fælles mål. Det kan både være i de obligatoriske fag som dansk og matematik, eller i valgfag som håndværk og madlavning.
Derudover vil skolerne typisk arrangere filmaften, fester og udflugter, hvor elever under mere afslappede forhold kan udforske relationer blandt de medstuderende og andre unge. Pædagogerne vil i disse tilfælde holde sig mere i baggrunden, dog stadigvæk stå klar til at støtte om nødvendigt.
Uddannelsen byder på specialpædagogisk støtte til alle elever der måtte have behov for dette tilbud. Her kan de unge få hjælp til de forskellige udfordringer som de hver især måtte have, af personale der er trænet til at håndtere særlige behov.
Denne støtte kan både fokusere på det faglige indhold, hvor der de unge kan få individuel undervisning, vejledning i klasselokalet, eller tilbydes hjælpemidler og metoder der kan hjælpe dem med at lære nye ting. Det kan også dreje sig om mere personlige udfordringer.
Eksempelvis kan støtten i stedet handle om at hjælpe eleverne med at udvikle en rutine for at gå i brusebad uden hjælp fra andre, at tage offentlig transport, købe ind og lave aftensmad, eller lignende opgaver de unge kan komme ud for i hverdagen.
Et af de primære mål ved STU er at klæde eleverne på til livet efter studiet. Derfor er den sidste periode på skolen vigtig for alle, og der lægges stor vægt på at afklare elevernes fremtidsønsker og muligheder på dette stadie.
Elever der ytrer ønske om at komme i arbejde efter den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, vil typisk få ekstra undervisning og støtte der kan styrke den unges evner og muligheder på denne front. Der kan eksempelvis arbejdes mere med at skrive jobansøgninger i danskundervisningen for at hjælpe eleverne til at få en forståelse for hvordan man finder et job.
Sideløbende kan den personlige støtte fokusere på at lære den unge at benytte offentlig transport på egen hånd, så den unge kan komme på arbejde uden behov for en ledsager. Der kan også arrangeres flere praktikforløb, så eleven får mere praktisk erfaring med arbejdsopgaver i en specifik branche.
Selvom STU i sig selv ikke er kompetencegivende, vil det være muligt for eleverne at tilegne sig den faglige udvikling og de specifikke kompetencer, der kan gøre det nemmere for dem at blive optaget på den uddannelse de går og drømmer om.
Derfor kan unge der gerne vil læse videre på en ordinær uddannelse få tilpasset det faglige indhold så det matcher eventuelle adgangskrav, eller der kan tilbydes ledsagelse så eleven kan tage en kompetencegivende eksamen på en anden uddannelsesinstitution.
Uanset om fremtidsønsket for den enkelte elev er arbejde eller uddannelse, vil pædagogerne og forløbet ruste eleverne til et selvstændigt liv, hvor de aktivt kan deltage i fritidsaktiviteter og sociale fællesskaber i en højere grad end før.
Der vil målrettet blive tilbudt aktiviteter og øvelser som forbedrer elevens evner, ligesom der også kan fokuseres mere på at opbygge de unges selvtillid eller sociale forståelse, så overgangen fra STU føles naturlig, og bliver et positivt skridt mod en aktiv fremtid.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 3 / 5. Antal vurderinger 2
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved