Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse kan være et oplagt alternativ for unge med særlige behov, der ikke føler at de får det meste ud af deres almene uddannelse på grund af de udfordringer som deres behov medfører.
Derfor kan et forløb på STU være vejen frem, da der tilbydes ekstra støtte til undervisningen, ligesom der også ydes vejledning og hjælp til udvikling af elevernes sociale og personlige færdigheder. Selve uddannelsen er et 3-årigt forløb, der er målrettet unge i alderen 16-25 år.
Det er gratis at studere på STU, ligesom det også er muligt at modtage økonomisk støtte undervejs. Dog er STU ikke kompetencegivende hvilket vil sige, at uddannelsen ikke indebærer en afgangseksamen eller fører til formelle kvalifikationer der direkte kan bruges til videreuddannelse eller jobsøgning.
Derimod vil eleverne på STU fokusere på at udvikle deres evner i en sådan grad, at de bliver bedre rustet til at komme videre i livet. Ved afslutning på STU vil der blive fokuseret på overgangen videre i livet, og hver elev vil få et tilpasset kompetencebevis der beskriver hvilke færdigheder og aktiviteter de har beskæftiget sig med undervejs.
Potentielle elever der ønsker optagelse på et STU-forløb, skal opfylde visse krav der stilles af kommunen. De unge skal først og fremmest være i alderen 16 til 25 år, og derudover have et særligt behov for ekstra støtte, på grund af de udfordringer eller vanskeligheder gør det svært at studere på en ordinær ungdomsuddannelse.
Disse behov kan skyldes mange ting, hvor nogle elever har en erhvervet hjerneskade, fysiske funktionsnedsættelser, indlæringsvanskeligheder, psykiske lidelser som autisme eller ADHD, ligesom der kan være tale om unge med kommunikative udfordringer. De aktuelle udfordringer er ikke specifikke, så det er op til kommunen at vurdere om den unges behov gælder for STU.
Derudover stilles der krav til de unge i forhold til selve uddannelsen. Her er der nemlig mødepligt for eleverne, hvor de skal være i stand til at studere på skolen cirka 4 timer om dagen på den 3-årige uddannelse. Samtidig skal de også være indstillet på aktiv deltagelse i undervisningen og de aktiviteter som tilbydes.
Såfremt dette lyder realistisk, skal potentielle elever kontakte Kolding Kommune for at begynde ansøgningen. Her vil der udpeges en uddannelsesvejleder som vil foretage en helhedsvurdering af den unge ansøger.
Denne vurdering indebærer både en samtale med eleven selv, hvor der stilles spørgsmål omkring de specifikke behov som eleven måtte have. Her vil formålet være at identificere den støtte som kan være nødvendig på studiet, og der kan eventuelt indhentes oplysninger eller rapporter fra læger, psykologer og andre fagpersoner.
Derudover vil vurderingen også undersøge elevens faglige niveau, fritidsinteresser og fremtidsønsker. På denne måde bliver vejlederen bedre i stand til at vurdere om den unge passer ind på STU, i forhold til den undervisning der tilbydes og de målsætninger som er typiske for studerende på STU.
Såfremt ansøgeren er under 18 år vil dette ske i samarbejde med de pårørende, hvor 18-årige og ældre ansøgere kan vælge om de pårørende skal inddrages i denne proces. Dog opfordres alle ansøgere til at inkludere de pårørende, da de nærmeste relationer typisk har indsigt i hvilke metoder og interesser der kunne være relevante for den unge, ikke kun i øjeblikket men også med henblik på fremtiden.
De specifikke skoler som eleverne kan optages på vil afhænge af kapaciteten på skolerne, såvel som hvilke særlige behov de unge mennesker måtte have. Det kan også komme an på hvad de unge ønsker i forhold til faglige sociale aktiviteter, da nogle skoler eksempelvis har fokus på særlige områder, som de andre skoler i Kolding ikke nødvendigvis har.
Det er op til kommunens visitationsudvalg at træffe en beslutning om optagelse på STU for den enkelte elev, ligesom udvalget også kan specificere hvilken skole de unge bliver optaget på. Såfremt udvalget vurdere en videre uddannelse eller en anden ungdomsuddannelse for unge passer bedre til den enkelte unge, kan der komme afslag på ansøgningen.
Der er flere forskellige årsager til, at unge med særlige behov kan overveje et forløb på STU. Først og fremmest vil det i nogle elevers tilfælde være den bedste måde at modtage undervisning på, fordi der tages hensyn til hver enkelt elevs udfordringer og faglige niveau.
Derudover vil selve indholdet også blive tilpasset elevernes interesser, så der er mulighed for at fordybe sig i de emner og aktiviteter som er mest tiltalende for den enkelte. Dette giver ikke blot mulighed for udvikling af færdigheder, men kan også være med til at give de unge en fornemmelse af succes og selvtillid.
STU tilbyder også støtte i et omfang man ikke finder på andre uddannelser. Underviserne vil alle have erfaring og en passion for at arbejde med unge der har udfordringer og vanskeligheder, ligesom de vil være indstillet på at skabe trygge rammer og et inkluderende studiemiljø der motiverer til at udforske de unges potentialer.
Mange elever på STU har desuden et behov for en struktureret og forudsigelig hverdag, hvor undervisningen og de planlagte aktiviteter er overskuelige og tilgængelige. På en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse vil der altid blive taget højde for hver elevs behov i denne forstand, så de unge får en rolig og stabil skolegang.
Hvad angår den faglige undervisning, vil selve indholdet som sagt blive tilpasset de enkeltes niveau og tempo. Dette betyder rent praktisk, at eleverne kan være i samme klasselokale, men arbejde med forskellige opgaver og projekter. Samtidig vil der blive tilbudt valgfag der stemmer overens med de unges fremtidsønsker, så de kan tilegne sig de færdigheder de måtte få brug for videre i livet.
Dette ses også på de forskellige praktikophold der bliver planlagt sammen med hver enkelt elev på studiet. Som udgangspunkt vil eleverne komme ud i 3 praktikforløb, hvor de kan prøve forskellige arbejdsopgaver og brancher, for at danne sig en idé om hvad der kunne være interessant at arbejde med efter STU.
Ud over den faglige del af forløbet, fokuserer et studie på STU også i høj grad på at styrke elevernes evne til at være selvstændige. Dette handler eksempelvis om at give eleverne de nødvendige værktøjer og færdigheder til at flytte hjemmefra, søge beskæftigelse eller studere på en ordinær uddannelse senere hen.
Det kan også tage form af mere personlige færdigheder, så eleverne bliver bedre stillet i forhold til dagligdagens udfordringer. Pædagogerne kan tilrettelægge forløbet så de unge får mulighed for at øve sig på at lave mad, forstå deres privatøkonomi bedre, eller opbygge sociale relationer med de andre studerende såvel som personer uden for skolen.
STU er altså særligt velegnet til unge med psykiske, fysiske eller kognitive udfordringer, der gør det svært at følge en almindelig ungdomsuddannelse. Hvis målet er at få en uddannelse, der hjælper med at opbygge fundamentet for et godt voksenliv, kan STU være det helt rigtige valg.
Selve uddannelsen er gratis for alle unge og voksne der går på STU, grundet statens ønske om at tilbyde alle unge i Danmark lige adgang til et studie. Samtidig vil det være muligt for de unge at modtage offentlige ydelser sideløbende med studiet uden særlige begrænsninger.
Disse offentlige ydelser kan eksempelvis være kontanthjælp eller førtidspension, som eleverne allerede har modtaget inden start på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse. I dette tilfælde, vil det ikke være muligt at søge om andre faste månedlige ydelser.
Elever der er 18 år eller ældre, og som ikke i forvejen modtager offentlige ydelser, kan også vælge at søge uddannelseshjælp der fungerer som STU’s alternativ til SU. Her vil det præcise beløb afhænge af om den studerende er hjemmeboende eller ej, såvel som andre faktorer ligesom med traditionel SU.
Derudover vil det være muligt for samtlige studerende på STU at søge om økonomisk støtte for at få dækket udgifter til transport. Dette gælder både transport til og fra selve skolen, men også i forbindelse med praktikforløb eller aktiviteter der finder sted andre steder end på skolens område.
I alle tilfælde vil det være Kolding Kommune der har ansvar for at tildele og udbetale denne støtte, så derfor skal elever altså kontakte kommunen for at søge om disse tilskud og dækninger. Personalet på STU vil ofte være i stand til både at vejlede omkring mulighederne, såvel som hjælpe eleverne med at tage kontakt til myndighederne.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4.2 / 5. Antal vurderinger 5
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved