Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
STU er en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge med særlige behov mellem 16 og 25 år. Forløbet bliver designet ud fra hver enkelt elevs interesser og evner, ligesom den nødvendige støtte bliver arrangeret, så de unge får de bedste vilkår for deres behov.
Uddannelsen bliver tilbudt unge der finder det besværligt at gennemføre en ordinær uddannelse, på grund af deres fysiske eller psykiske udfordringer, der kræver ekstra hjælp som almene forløb ikke kan tilbyde dem. På STU er det derfor muligt at få specialpædagogisk støtte samt andre hjælpemidler til at lette undervisningen.
Den tre-årige uddannelse er ikke en kompetencegivende uddannelse på egen hånd, selvom undervisningen vil både bestå af faglig undervisning og praktiske aktiviteter. STU har i stedet fokus på at sikre en almen dannelse blandt eleverne, for at styrke deres selvstændighed og evner til at stå på egne ben.
På denne måde sigter et STU-forløb på at forberede de studerende til deres næste skridt i livet, uanset om det måtte være et job på arbejdsmarkedet eller studie på en videre uddannelse. Der kan i nogle tilfælde også være tale om botilbud, hvor eleverne kan prøve at flytte hjemmefra i kontrollerede omgivelser.
De unge der studerer på STU kan have mange forskellige udfordringer. Nogle elever kæmper med det faglige niveau, mens andre kan føle det besværligt at indgå i sociale grupper. På skolen vil hver ung derfor blive støttet og tilgodeset i det omfang der måtte være nødvendigt.
Der kan også være studerende med et behov for yderligere støtte i hverdagen på grund af fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser. Dette kan inkludere udviklingsforstyrrelser som autisme, ADHD, indlæringsvanskeligheder eller andre sociale og emotionelle udfordringer.
Fælles for målgruppen er, at alle de studerende har behov for en individuelt tilpasset uddannelse, der tager højde for deres personlige forudsætninger og muligheder for videre udvikling. STU tilbyder derfor et fleksibelt forløb, hvor der er fokus på at skabe trygge rammer og en forudsigelig hverdag som de unge kan regne med.
For at være egnet til et studie på STU, skal eleven være mellem 16 og 25 år ved start på studiet, og de skal derudover være indforstået med at der kræves aktiv deltagelse i undervisningen, ligesom der er mødepligt til den skemalagte undervisning, svarende til cirka 5 timers skole om dagen.
Sammenlignet med almene ungdomsuddannelser, kræver et forløb på STU ikke særlige karakter for optagelse. Derimod vil der skulle foretages en individuel vurdering af hver enkelt elev, for at afklare om STU er det rette tilbud for den unge.
Denne vurdering vil baseres på de aktuelle behov for den ekstra støtte og tilrettelægning som man finder på STU. Kommunen vil stå for denne vurdering, hvor en UU-vejleder i fællesskab med eleven og pårørende vil gennemgå de forskellige muligheder for uddannelse.
Derudover skal eleven være mellem 16 og 25 år, samt være i stand til at deltage i 840 timers undervisning om året. Typisk vil forløbet bestå af 4-5 timers skolegang om dagen. Der kan tilbydes økonomisk støtte til de unge, således at udgifter til transport bliver dækket ind og altså sikre eleverne er i stand til at møde op hver dag.
STU fungerer som et interessant tilbud for unge med særlige behov, i og med der lægges stor vægt på at sikre et fornøjeligt forløb der passer til hver enkelt elev. Dette ses både i forhold til samarbejdet mellem personalet, eleven og eventuelle pårørende, hvor der løbende vil afholdes møder for at sikre positive fremskridt.
Derudover vil hver skole med et STU-tilbud være indrettet til at imødekomme de behov og udfordringer som eleverne kan have. Derfor kan både unge i kørestol, elever med udviklingshæmning og dem med behov for struktureret støtte trives i miljøet.
Skolerne vil typisk være udstyret med nyttige faciliteter som ramper, handicapvenlige toiletter og lignende, ligesom der på skolen vil være adgang til hjælpemidler og redskaber der kan gøre undervisningen mere tilgængelig.
Hverdagen på skolen vil bygges op omkring et roligt studiemiljø, hvor pædagogerne hjælper eleverne til at føle sig velkomne. Personalet vil være uddannet til at tage hånd om de forskellige behov, ligesom de vil arbejde med at skabe trygge rammer og struktur i hverdagen.
På en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse bliver undervisningen planlagt i fællesskab med hver enkelt elev. Der tages højde for den unges interesser og evner, ligesom de specifikke fremtidsønsker om videre uddannelse eller arbejde vil blive overvejet.
De unge skal dog som minimum studere visse obligatoriske emner, hvor der eksempelvis kan være tale om samfundsfag, dansk og matematik. Udover dette, vil der tilbydes valgfag og aktiviteter som eleven kan vælge mellem.
Derfor vil de aktuelle fag og aktiviter som eleverne bliver tilbudt være forskellig fra elev til elev. Det samme gør sig gældende for tempoet. Pædagogerne vil nøje justere sværhedsgraden, så de studerende opnår en passende udvikling af deres færdigheder i løbet af uddannelsens varighed.
Nogle elever vil desuden foretrække en mere teoretisk undervisning, hvor opgaverne vil minde mere om dem man finder på gymnasiet eller lignende. Det kan hjælpe med at forberede de elever som ønsker at læse på en videre uddannelse.
Andre elever ønsker i stedet en mere praktisk tilgang, hvor der er fokus på hverdagens udfordringer og situationer. Eksempelvis kan der i matematik arbejdes med at sammenligne priser, lægge budget eller forstå skat og moms.
Samtidig med elevernes faglige studier vil de også blive tilbudt andre aktiviteter og emner. Her vil det variere for hver enkelt STU i Kalundborg, men ofte finder man eksempelvis håndværk på beskyttede værksteder, eller madlavning i fælleskøkkener.
Disse aktiviteter kan både give eleverne praktisk erfaring, ligesom de unge får mulighed for at omgås deres medstuderende på en mere social måde, og altså kunne danne nye venskaber og udvikle deres relationer yderligere.
Nogle skoler tilbyder desuden specifikke linjer, der eksempelvis kan fokusere på IT og digitale medier, eller idræt og kost for eksempel. På disse linjer vil de unge blive tilbudt en række aktiviteter og undervisning, der passer til deres interesser og fremtidige mål.
For eksempel kan en linje inden for IT og digitale medier inkludere praktiske opgaver som at designe hjemmesider, arbejde med grafisk design eller udvikle apps, mens en linje med fokus på sport og idræt kan omfatte træning, kostvejledning og samarbejde.
STU arbejder også på at udvikle de unges sociale kompetencer, hvorfor der bliver arrangeret en række begivenheder og udflugter der yderligere kan fremme de eksisterende fællesskaber på skolen blandt eleverne.
Disse arrangementer kan både finde sted på skolen, hvor der typisk vil afholdes temafester, filmaften eller fælles spisning, ligesom pædagogerne nogle gange inviterer på udflugt i skoven eller til besøg på zoologisk have, et museum eller lignende.
For at give eleverne de bedste vilkår og betingelser, så de kan leve succesfuldt som selvstændige voksne, kan personalet på STU også tilbyde andre former for støtte og undervisning. Her vil de unge kunne få hjælp til specifikke udfordringer de måtte have i fritiden eller på skolen.
Nogle elever vil for eksempel gerne flytte hjemmefra, men kan føle sig usikre på hvordan de skal håndtere de daglige opgaver og pligter, som rengøring, madlavning eller personlig hygiejne. Her kan der sammen med pædagogerne øves rutiner og metoder, som kan hjælpe dem godt på vej.
Visse STU-skoler i Kalundborg har desuden botilbud, som fungerer lidt som et kollegie, hvor de unge kan flytte ind og prøve at bo for sig selv. Disse botilbud vil typisk have en afdeling med personale tilknyttet, så både de unge, såvel som deres pårørende, kan føle sig trygge ved denne løsning.
Andre studerende kan derimod have behov for hjælp til at håndtere konflikter, udtrykke sig selv på en positiv måde eller lignende. Også her kan pædagogerne være med til at udvikle elevernes færdigheder på en hensigtsmæssig måde, der gør det muligt for eleverne at opnå en bedre selvforståelse og indsigt.
Når de unge elever er ved at afslutte forløbet på STU, vil der tilbydes målrettet hjælp og vejledning for at opnå et godt indblik i deres videre muligheder. Her kan der eksempelvis være tale om at besøge et åbent hus arrangement blandt videre uddannelser, der eksempelvis byder kommende elever velkommen til en introdag.
Der kan ligeledes arrangeres et møde med en afdelingsleder for et tilbud om beskyttet beskæftigelse, eller der kan arbejdes på at give eleverne den nødvendige faglighed der skal til for at kunne søge et fast job blandt virksomheder i samfundet. Uanset hvad fremtidsønskerne er, vil personalet arbejde på at sikre eleverne en plads i livet der passer til dem.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 5 / 5. Antal vurderinger 4
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved