Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
I Horsens bliver der tilbudt en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, til de unge mellem 16 og 25 år der har særlige behov af en sådan karakter, de ikke føler sig i stand til at gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse på lige vilkår med de andre elever.
Uddannelsen bliver planlagt sammen med eleven og eventuelt de pårørende, for at skabe et unikt forløb der giver mening for den unge. Her bliver der taget højde for de udfordringer, interesser og fremtidige ønsker som den unge har, for at sikre en motiverende og spændende tid på studiet.
Samtidig bliver der arrangeret den nødvendige pædagogiske støtte, for at sikre alle eleverne får mulighed for at udvikle sig på uddannelsen hvad angår deres faglige kompetencer. Derudover bliver der også lagt vægt på at styrke de unges personlige og sociale færdigheder, så de kan opnå et aktivt og selvstændigt liv i det omfang der måtte være realistisk.
Det overordnede formål med forløbet vil som udgangspunkt være at klæde eleverne på til deres næste skridt i livet. Her vil støtten og undervisningen kunne fokusere på at forberede den unge til beskæftigelse, videregående uddannelse eller hvad ellers som eleven måtte have ønske om at opnå i sit liv.
I modsætning til ordinære ungdomsuddannelser, gælder der ikke krav om særlige karakterer eller afsluttede uddannelser. Derimod skal den unge være mellem 16 til 25 år når de starter på skolen, ligesom de skal have et aktuelt behov for at gå på STU.
Her kan der eksempelvis være tale om unge der tidligere har fået specialpædagogisk støtte på en ordinær uddannelse, men ikke følte dette var tilstrækkelig hjælp, eller det kan være unge med fysiske handicap, psykiske lidelser, indlæringsvanskeligheder og lignende udfordringer som gør et normalt studie umuligt at gennemføre.
Der er ikke krav til specifikke lidelser eller handicap for målgruppen, ligesom årsagen til hvorfor andre uddannelser ikke er hensigtsmæssige også kan variere fra elev til elev. Nogle elever kæmper måske med at forstå det faglige indhold, hvor andre kan finde det vanskeligt at indgå i de sociale rammer i det omfang der er nødvendigt.
Elever bliver altid optaget på STU gennem Horsens Kommune. Her vil den unge skulle gennem et afklaringsforløb med en UU-vejleder, der bliver udpeget af kommunen, og som vil fungere som den faste kontaktperson til den unge ansøger undervejs i denne proces.
Det aktuelle behov for den unge bliver vurderet af en vejleder fra uddannelsesvejledningen, som kan indhente oplysninger fra tidligere skoler, læger og andre fagpersoner for at danne sig et indtryk af de vanskeligheder som den unge måtte have.
Derefter vil vejlederen typisk indlede en samtale med ansøgeren og eventuelle pårørende, for at høre nærmere omkring hvilke udfordringer der bliver oplevet i hverdagen og på skolen. Her vil vejlederen finde frem til hvilken specifik støtte og hvilke tilbud der er relevante for ansøgeren.
Sideløbende med dette, vil samtalen også omhandle den unges ambitioner vedrørende fremtiden, forventninger til studiet på STU og hvilke faglige emner og aktiviteter som interesserer den unge. På denne måde bliver det muligt at begynde arbejdet på den forløbsplan som vil danne rammen for hele uddannelsen.
Forløbsplanen er et redskab der både bliver benyttet af den unge, dennes pårørende, vejlederen, pædagogerne på STU og andre fagpersoner fra kommunen og lignende. Det er en skabelon for hele forløbet på skolen, hvor der både beskrives hvilke mål der skal arbejdes hen imod, og hvordan disse mål skal opnås.
Denne plan fungerer derfor som en slags personlig guide der sikrer, at den unge får et skræddersyet forløb tilpasset deres behov, ønsker og udviklingspotentiale. Her kan der også indgå detaljer omkring metoder og niveauet for indlæring, valgfag og aktiviteter der passer bedst til de fremtidige ønsker og lignende.
På baggrund af denne proces, vil vejlederen derefter oprette en officiel ansøgning om optagelse på den unges vegne, og indstille ansøgeren til visitationsudvalget i Horsens Kommune. Det er op til dette udvalg, der består af fagpersoner og specialister, at træffe beslutningen om optagelse for samtlige elever på STU.
Bliver den unge optaget på forløbet, vil der vælges en specifik skole eller institution for eleven, og herefter kan der arrangeres et introducerende møde for at give eleven mulighed for at møde personalet og lære omgivelserne at kende, inden de officielt starter på uddannelsen.
I løbet af den tre-årige ungdomsuddannelse, vil eleverne arbejde med fagligt indhold, sociale aktiviteter, personlige øvelser og praktikforløb, der tilpasses den enkelte elev for at sikre en udvikling der passer med fremtidsønskerne, og som samlet set byder på et udfordrende og stimulerende ungdomsmiljø for de studerende.
Forløbsplanen vil indgå som en væsentlig del af planlægningen undervejs, og derfor vil pædagogerne også invitere de studerende og eventuelle pårørende til løbende møder for at evaluere udviklingen og trivslen blandt hver enkelt elev. Her kan der foretages justeringer i planen, og diskuteres andre former for støtte eller undervisning hvis nødvendigt.
De specifikke STU-tilbud i Horsens tilbyder hver især forskellige valgfag og aktiviteter, hvor det vil være muligt for de unge at prøve kræfter med ting der interesserer og motiverer dem. I takt med de unge danner sig nye erfaringer og oplevelser på skolen, ligesom nye venskaber, vil det ofte være hensigtsmæssigt at holde flere evaluerende møder om året for at sikre de unge følger deres aktuelle ønsker.
Undervisningsministeriet har fastsat et krav om obligatoriske fag på STU, hvor eleverne derfor skal studere dansk, matematik og samfundsforhold i de fleste tilfælde, for at danne sig nogle grundlæggende kompetencer der kan bruges senere i livet, uanset om der er tale om videreuddannelse, beskæftigelse eller lignende.
Samtidig vil hver skole have specifikke valgfag de unge kan vælge mellem, der ofte kombinerer undervisning i fagligt indhold med mere praktiske aktiviteter. Dette kan eksempelvis være madlavning, IT, eller håndværk, hvor eleverne får mulighed for at prøve kræfter med spændende opgaver der kan relateres til opgaver de kan møde på arbejdspladser eller andre områder i livet.
Undervisningen vil altid blive tilpasset de enkelte elevers behov, niveau og tempo hvilket betyder, at der ofte kan være stor variation i forhold til hvordan deres individuelle mål opnås, og hvad kriterierne for succes måtte være.
Visse elever vil eksempelvis trives på skolen når de får stabil og struktureret undervisning, mens andre elever har det bedre med at arbejde mere selvstændigt. Derfor tager pædagogerne også hensyn til hvordan hver enkelt unge lærer bedst, også selvom eleverne i den samme klasse måtte have forskellige præferencer.
Derudover vil de unge studerende der går på STU også skulle på praktikophold i løbet af studiet. Som udgangspunkt vil der blive arrangeret tre forløb for hver elev, der kan blive tilrettelagt så det giver mest mening for den enkelte.
Her vil nogle elever eksempelvis drage fordel af at komme ud i erhvervslivet tidligt i forløbet, mens andre vil have det bedre med at udvikle visse færdigheder på skolen, før de prøver kræfter med et arbejde på en virksomhed.
Pædagogerne på den tilrettelagte uddannelse vil også tilbyde eleverne muligheder for at udvikle deres sociale og personlige kompetencer. Derfor bliver der eksempelvis arrangeret aktiviteter på skolen hvor eleverne kan omgås hinanden, ligesom der tilbydes individuel vejledning til de elever der måtte have behov for dette.
Skolen arbejder desuden på at skabe et inkluderende og indbydende studiemiljø, hvor de unge føler sig velkomne og respekterede, og hvor de tør tage del i det sociale fællesskab og være dem selv på godt og ondt.
Mange af aktiviteterne opfordrer derfor de unge til at danne nye venskaber og udforske deres sociale relationer og forhold på skolens matrikel, under mere afslappede og uformelle vilkår, hvor pædagogerne typisk træder tilbage og lader eleverne tage initiativ.
Derudover vil de fleste skoler også arrangere studieture, udflugter og lignende, hvor eleverne sammen kan tage på shoppingtur i bymidten, nyde naturen, udforske museer, eller udfolde sig på festivaler med de andre studerende.
Her vil pædagogerne selvfølgelig også tage højde for de forskellige behov og udfordringer eleverne kan have og arrangere disse tilbud, så alle elever uanset handicap eller begrænsninger kan være en aktiv del af disse aktiviteter på lige vilkår med de andre.
Nogle elever vil endvidere have et behov for mere individuel støtte, enten i form af vejledning eller hjælp til specifikke udfordringer de oplever i deres liv. Derfor kan pædagogerne også tilbyde øvelser og redskaber, der giver eleverne mulighed for at tage kontrol over deres eget liv i en højere grad.
Det kan eksempelvis være ved at træne rutiner for hverdagens opgaver, såsom personlig hygiejne, økonomisk planlægning, indkøb eller transport. Samlet set giver denne tilgang eleverne mulighed for at udvikle de nødvendige færdigheder de har brug for, så de er godt stillet til at håndtere hverdagens krav og leve et mere selvstændigt liv.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4.2 / 5. Antal vurderinger 5
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved