Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Et forløb på STU kan være et oplagt alternativ til unge med særlige behov der ikke føler sig egnede til en ordinær ungdomsuddannelse. Her kan elever mellem 16 og 25 år studere i deres eget tempo, siden undervisningen bliver tilrettelagt med fokus på den enkelte unges interesser og færdigheder.
Samtidig vil en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse ikke blot tilbyde faglig undervisning, men også lægge vægt på at styrke de studerendes sociale og personlige kompetencer, for at sikre en afrundet udvikling der gør hver elev i stand til at fungere mere selvstændigt.
Forløbet gør det endvidere muligt for de pårørende at være med inde over beslutninger og tiltag, der kan gøre tiden på studiet nemmere for eleven. Dette sker både i forhold til den indledende planlægning af skema og aktiviteter, såvel som i form af opfølgende møder med personalet.
Dette gør STU til en uddannelse der kan fungere som springbræt for de unge elever, der ofte har ønsker om at blive klædt på til at kunne gennemføre en ordinær uddannelse, indgå på arbejdsmarkedet, flytte hjemmefra, eller på andre måder tage mere kontrol over deres eget liv.
Målgruppen for STU består af unge med særlige behov af en sådan grad, at de ikke kan få den nødvendige støtte på en almen uddannelse, selv med hjælp fra tilbuddet og specialpædagogisk støtte. Disse behov kan være vidt forskellige blandt eleverne, og kan eksempelvis inkludere:
Denne liste er ikke fyldestgørende, og eleverne på STU kan derfor have andre udfordringer, ligesom det også er muligt at møde studerende på STU med en kombination af flere forskellige vanskeligheder.
For at være egnet til STU, skal eleverne dog have et ønske om at deltage aktivt i samfundet senere ud i livet, typisk i form af en videre uddannelse eller beskæftigelse. Afhængigt af deres ønsker om fremtiden vil forløbet blive tilpasset dette, så de unge elever kan opnå de nødvendige erfaringer og kompetencer for at klare sig bedst muligt.
I Holstebro er det muligt for unge mellem 16 til 25 år at søge om optagelse på et lokalt STU-tilbud. De unge skal i disse tilfælde tage kontakt til kommunen, der vil håndtere ansøgningen, vurdere elevens behov og derefter træffe beslutningen omkring optagelse.
Når den unge først kontakter kommunen i denne forbindelse, vil der blive udpeget en vejleder fra uddannelsesvejledningen, som bliver en fast kontaktperson for den unge, og som vil håndtere afklaringen af udfordringer, fremtidsønsker, interesser og det nuværende faglige niveau.
Gennem en løbende dialog mellem ansøgeren og dennes pårørende, kan vejlederen danne sig et indtryk af den unges muligheder for uddannelse. Som udgangspunkt vil det være et ønske fra kommunens side, at de unge borgere kan studere på almene uddannelser. Såfremt dette ikke vurderes hensigtsmæssigt kan STU overvejes.
Undervisningsministeriet stiller ikke krav om særlige karakterer eller faglige niveauer for optagelse på STU. Derimod skal eleven vise et ønske om at opnå et selvstændigt og aktivt liv som voksen, og have en ambition om at tilegne sig de nødvendige evner og kompetencer til at kunne indgå i samfundet efter tiden på skolen.
Samtidig er det nødvendigt, at den unge er i stand til at møde op til undervisningen og aktivt deltage i aktiviteter undervejs. Her vil der som minimum være mødepligt 840 timer årligt, svarende til 4 timer om dagen.
Hvis vejlederen føler den unge passer ind til et forløb på STU, vil der herefter blive udarbejdet en forløbsplan, som beskriver hvilke faglige elementer, valgfag og andre aktiviteter der kan være relevante for den enkelte unge. Her tages der hensyn til ansøgerens ønsker og interesser, for at sikre et motiverende og spændende forløb.
Elever der bliver optaget på STU vil gennemgå en kombination af forskellige aktiviteter, skolefag og praktikforløb, der målrettet sigter efter at styrke de kompetencer og færdigheder der giver den unge de bedste vilkår for deres fremtidsønsker og liv som selvstændig voksen.
Derfor fokuserer pædagogerne både på fagligt indhold og traditionel undervisning, såvel som støtte af elevernes personlige og sociale kompetencer, hvor der kan arbejdes med specifikke problemstillinger eller udfordringer som de unge kan have.
Gennem de tre års skolegang, vil der være visse obligatoriske fag som eleverne skal gennemføre og deltage aktivt i. Det er typisk samfundsforhold, hvor de unge lærer om deres egen plads i verden, såvel som får bekendtskab med de offentlige instanser og myndigheder der driver samfundet.
Der vil også blive tilbudt fag som dansk og matematik, hvor elevernes kompetencer bliver løftet til et passende niveau for den enkelte. Nogle vil derfor modtage mere undervisning end andre, ligesom tempoet også bliver justeret for at sikre en tilpas udvikling af hver enkelt studerendes evner.
Denne mere traditionelle undervisning bliver typisk afholdt i klasselokaler, hvor pædagogerne arbejder med mindre grupper, for at sikre alle elever får mulighed for at koncentrere sig, den nødvendige opmærksomhed, og faglige støtte de har behov for.
De faglige kompetencer kan også strække sig til at inkludere mere praktiske elementer og aktiviteter, som eksempelvis madkundskab i fælleskøkkener, håndværk på værksteder, sport og idræt eller musik og andre kreative fag. Her vil der typisk fokuseres på at relatere aktiviteterne i forhold til jobmuligheder og fremtidig beskæftigelse.
For at ruste eleverne til et liv efter skolen, vil der også blive arrangeret forskellige praktikophold undervejs på uddannelsen. Dette giver de unge studerende mulighed for at danne sig en idé om hvilke arbejdsopgaver og brancher der kunne have interesse for dem personligt, ligesom de vil få mulighed for at udvikle deres sociale og personlige kompetencer sideløbende.
Derudover vil pædagogerne på skolen blive bedre i stand til at tilpasse undervisningen, på baggrund af elevernes erfaringer gennem disse praktikforløb, hvor forløbsplanen kan blive evalueret efter endt ophold. Det kan ofte være fordelagtigt, da mange elever danner sig nye erfaringer og fremtidsønsker efter deres tid i praktik.
Der tilbydes også undervisning og støtte der omhandler elevernes evne til at indgå i sociale sammenhænge, kommunikere effektivt, håndtere konflikter, og samarbejde konstruktivt med andre mennesker.
Derfor kan der tilbydes teambuilding øvelser, rollespil og fælles aktiviteter med fokus på at udvikle de unges sociale kompetencer. Her kan pædagogerne sætte kortsigtede mål for de unge, ligesom der kan diskuteres oplevelser i klasselokalet bagefter, for at reflektere over deres sociale erfaringer.
Samtidig vil der også blive tilbudt forskellige sociale arrangementer i et mere uformelt miljø, såsom temafester, filmaftener og udflugter. Her vil eleverne på en naturlig måde omgås hinanden, og få mulighed for at udforske venskaber og kæresteforhold i deres eget tempo.
På de forskellige STU tilbud får eleverne også mulighed for en mere personlig støtte, hvor deres individuelle og unikke udfordringer kan blive håndteret i samarbejde med pædagogerne. Det kan både indebære hjælp til at sætte målsætninger og tage ansvar for deres eget liv, hvor personalet kan vejlede dem og tilbyde redskaber der kan hjælpe.
Samtidig kan det også handle om aktuelle problemer som de unge støder på i hverdagen, for eksempel det at benytte offentlig transport på egen hånd, tage brusebad uden hjælp fra andre, eller tage kontakt til offentlige myndigheder på en kompetent og effektiv måde.
Støtten kan både tilbydes individuelt, hvor pædagogerne en-til-en rådgiver og underviser, eller det kan tage form af undervisning i klasselokalerne, hvor der laves gruppeøvelser og arbejdes på opgaver der fremmer elevernes personlige udvikling.
Når eleverne graduerer fra STU kan der være uvished om hvad der skal ske efterfølgende. Derfor er forløbet bygget op omkring fokus på overgangen videre ud i livet i forhold til de unges behov, og pædagogerne kan derfor tilbyde ekstra støtte og undervisning der kan lette denne uvished som de unge kan føle.
Undervisningens indhold bliver derfor tilpasset så eleverne modtager læring der fokuserer på deres næste skridt i livet, for eksempel ved at klæde de unge på til et adgangskursus for en ordinær uddannelse, ved at skrive jobansøgninger i danskundervisningen, eller gennem sociale aktiviteter der kan gøre dem i stand til at flytte på kollegium.
Der kan også blive undervist i personlig økonomi, botræning og andre lignende emner, som alt sammen går ud på at sikre eleverne føler sig i stand til at leve en mere selvstændigt tilværelse, tage kontrol over deres liv, og altså får de bedste vilkår for succes i fremtiden.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4 / 5. Antal vurderinger 2
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved