Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
En særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse handler om mere end blot pensum og teori. Her bliver der taget udgangspunkt i den enkelte elev, for at skabe en balance mellem de faglige kompetencer, den sociale udvikling og de personlige færdigheder.
Selve uddannelsen tager 3 år at gennemføre, og er målrettet elever i alderen 16 til 25 år. Der bliver planlagt undervisningen på skemaet cirka 20 timer om ugen, svarende til 840 timer om året. Eleverne skal kunne deltage aktivt for at komme i betragtning til STU.
STU er både en faglig og praktisk uddannelse, som på trods af den ikke er kompetencegivende i sig selv, vil udruste eleverne til at begå sig videre i livet. Fokus vil være på at gøre de studerende klar til et liv på arbejdsmarkedet eller en videre uddannelse, samt hjælpe dem med at få en bedre og mere stabil hverdag.
Alle elever på STU får en individuel forløbsplan der bliver udarbejdet på baggrund af deres personlige interesser, aktuelle evner og behov for støtte. Pædagogerne vil være i stand til at bruge mere tid med hver enkelt elev, og faciliteterne vil være tilpasset de særlige behov som eleverne måtte have.
Et forløb på STU henvender sig til unge med særlige behov, der ikke føler at de passer ind i rammerne der eksisterer på almene ungdomsuddannelser. Årsagerne her kan variere for hver enkelt elev, og for eksempel skyldes fysiske, psykiske eller sociale vanskeligheder og udfordringer.
Målgruppen omfatter unge i alderen 16 til 25 år ved studiestart, der har behov for mere end blot teoretisk undervisning i specifikke skolefag. STU er derfor en uddannelse der går ud over normale faglige elementer, og også fokuserer på almen dannelse, i et omfang der gør eleverne bedre rustet til et selvstændigt voksenliv.
Det kan altså føre til en bedre forståelse for deres plads i samfundet og specifikke sociale sammenhæng, og gøre dem i stand til at deltage på lige fod i sociale aktiviteter og fællesskaber. Samtidig vil eleverne på STU få hjælp til at danne rutiner og en struktureret hverdag, der byder på stabilitet og forudsigelighed, så eleverne i eget tempo kan udvikle sig som de måtte ønske.
Udover undervisningen inkluderer traditionelle skolefag, vil der også være mulighed for at stifte bekendtskab med praktiske opgaver og udvikle sine færdigheder på disse punkter. Det kan hjælpe med at bane vejen for job i fremtiden, eller være med til at vække interessen for en videre uddannelse.
De studerende på STU har alle et behov for den ekstra støtte og særligt tilrettelagte undervisning som forløbet byder på. Nogle elever kan have en erhvervet hjerneskade, der gør det svært at forstå information eller arbejde selvstændigt. De kan også have indlæringsvanskeligheder eller udviklingsforstyrrelser.
Andre elever har psykiske udfordringer som depression, angst eller stress, som kan gøre det vanskeligt for dem at deltage i normal undervisning med større grupper. Fysiske handicap kan også være en årsag til at eleverne vælger et forløb på en treårig ungdomsuddannelse som STU.
Fælles for alle eleverne, gælder at der vil blive taget hånd om deres specifikke behov og interesser, for at skabe et miljø hvor de føler sig hørt og trygge ved at dele deres meninger og engagere sig selv. De vil ligeledes få mulighed for at lære nye teknikker og metoder til at udvikle sig personligt for at opnå bedre trivsel og selvværd.
Eleverne vil blive tilbudt forskellige emner og aktiviteter som der kan vælges mellem, alt afhængigt af deres individuelle interesser og fremtidsønsker. Samtidig vil der være nogle obligatoriske fag som er et krav fra myndighederne for at opnå en almen dannelse.
Der vil derfor både være mulighed for at dykke ned i teori og mere traditionel undervisning, ligesom der også er alternativer hvor fokus mere ligger på at udforske de kreative og praktiske sider af de studerende.
Som udgangspunkt vil alle de unge skulle studere dansk og matematik som minimum. Derudover kan der være planlagt samfundsfag og andre skolefag, alt afhængigt af den enkelte elevs forløbsplan. Ofte vil man benytte situationer fra hverdagen som eksempler i undervisningen for at relatere teori med praksis.
Elever der ønsker at studere på en videregående uddannelse kan også få tilbudt flere skolefag der sigter at styrke elevens læring, og forberede dem til en kompetencegivende eksamen. Der kan også være tale om udvikling af deres kompetencer for at kunne bestå et adgangskursus for eksempel.
Hver skole kan have forskellige emner, men typisk vil almen dannelse handle om samfundet og aktuelle begivenheder, da denne del har til formål at styrke elevernes faglige kompetencer for at gøre dem klar til et selvstændigt liv efter STU. Det kan også handle om øvelser der styrker evnen til samarbejde og konflikthåndtering.
Mange unge i Danmark benytter flittigt de sociale medier i hverdagen. Derfor tilbydes der ofte valgfag hvor der fokuseres på at skabe et ansvarligt forhold til de digitale platforme og enheder.
Det kan også vedrøre positiv kommunikation på nettet, ligesom eleverne tit vil få mulighed for at skabe projekter med fokus på disse områder.
De fleste skoler vil tilbyde forskellige aktiviteter der kan hjælpe eleverne med at komme i bevægelse, i det omfang der måtte være hensigtsmæssigt for den enkelte unge.
Det kan være gennem idræt, motion eller træning, ligesom der også tit er mulighed for at lære mere om kost og velvære for at opnå en sund livsstil og gode madvaner.
Nogle elever vil derudover have et ønske om at få ekstra støtte til at håndtere deres egne tanker, hvor der kan fokuseres på selvtillid, specifikke udfordringer i dagligdagen, eller andre øvelser der kan hjælpe med stress og angst for eksempel.
I disse tilfælde vil det typisk dreje sig om mere individuel vejledning med en pædagog som den unge stoler på. Omvendt kan der også tilbydes specialundervisning i mindre grupper, hvor der bliver diskuteret mere generelle emner og koncepter, der kan hjælpe eleverne videre i livet.
Håndværk og madlavning er to aktiviteter der er populære på de fleste skoler landet over. Her får eleverne nemlig både mulighed for at skabe noget sjovt og spændende, samtidig med at de kan erhverve sig nye færdigheder og praktisk erfaring.
Derudover er disse fag typisk meget socialt anlagt, hvor eleverne kan arbejde sammen og udvikle deres sociale kompetencer og danne nye relationer. Pædagogerne vil også være til stede for at hjælpe med eventuelle problemer eller konflikter.
Som led i elevernes udvikling vil de også blive introduceret for en række tilbud for at komme i praktik. Her vil de skabe nye erfaringer på deres arbejdsplads, ligesom de vil prøve at indgå i et mere professionelt fællesskab med alt hvad det indebærer.
Forventningen er at eleverne vil overvære nye tilgange til både praktiske opgaver på arbejdsmarkedet, såvel som de forskellige sociale dynamikker der vil være at finde ude blandt virksomhederne de er i praktik hos.
Der bliver også afholdt forskellige arrangementer på en STU uddannelse, hvor de unge kan komme helt tæt på kunsten ved museumsbesøg og udstillinger, få nye venner og måske en kæreste ved fester og festivaler, eller nyde naturen med kortere udflugter.
De enkelte skoler kan også arrangere forskellige begivenheder på matriklen, der eksempelvis kan være filmaften, fælles spisning eller lignende. Her vil der fokuseres på at give de bedste vilkår til elever der måske har det bedst i mindre grupper og velkendte omgivelser.
Elever der er i færd med at tage et forløb på STU vil ofte modtage offentlige ydelser i form af kontanthjælp, førtidspension eller lignende. I disse tilfælde vil der ikke være mulighed for at få andre månedlige ydelser under studiet.
Hvis den unge er fyldt 18 år vil det dog være muligt for dem at søge om et tilskud i form af uddannelseshjælp, der fungerer som et alternativ til SU. Denne støtte gør det muligt for eleverne at fokusere på studiet, uden nødvendigvis at skulle bekymre sig om et deltidsjob.
De økonomiske tilskud for uddannelseshjælp følger SU, både i forhold til de månedlige udbetalinger, såvel som de forskellige satser alt afhængigt af om den unge er udeboende eller hjemmeboende osv.
Udover de månedlige tilskud, vil det også være muligt for eleverne at søge om økonomisk støtte til offentlig transport til og fra skolen, aktiviteter og andre ting vedrørende forløbet på STU. Uanset hvilken støtte der eleven er interesseret i, vil det altid være Herlev Kommune man skal kontakte. Dog kan skolen tit hjælpe med kontaktoplysninger og rådgivning.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4 / 5. Antal vurderinger 22
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved