Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
I Haslev Kommune er det muligt for unge i alderen 16 – 25 år at blive optaget på et STU forløb der afholdes på en egnet skole, såfremt den unge opfylder et par specifikke krav. Typisk vil dette tilbud være møntet på de personer der ikke ellers vil kunne afslutte en ordinær uddannelse, ofte grundet fysiske eller psykiske udfordringer.
STU tilbyder undervisning der tilrettelægges hver enkelt studerende, ligesom pædagogerne og vejlederne alle er trænede til at kunne rådgive og håndtere en lang række sygdomme, diagnoser og anden adfærd på en tryg og venlig måde.
En uddannelse på STU vil forløbe over en periode på 3 år, hvor den studerende både vil komme til at få faglig undervisning i obligatoriske fag som matematik og dansk, såvel som tilpassede valgfag efter interesse og behov, såsom kreative fag, sport, IT og mere.
Dette resulterer i en uddannelse der fokuserer på alle de nødvendige aspekter baseret på hver enkelt elev, for at sikre de bliver i stand til at stå på egne ben og få en succesfuld oplevelse der forhåbentlig kan føre til gennemførelse af STU forløbet. Samtidig arbejder personalet med en række sociale foranstaltninger der øger muligheden for arbejde og et selvstændigt liv bagefter.
Til studerende i Haslev er det muligt for studerende at blive optaget på et STU forløb, der er et unikt tilbud til unge med særlige behov. Her handler det om mere end blot faglig uddannelse, da de også har tilknytning til botilbud, og vejlederne yder støtte og service samt aktiviteter designet til at fremme de sociale og personlige færdigheder på lige fod med de faglige.
Dette fører til et komplet institutionsophold for de studerende, hvor de får en almen uddannelse såvel som sociale foranstaltninger der bliver sat i værks for at hjælpe hver enkelt elev til at få en god oplevelse, gennemføre deres uddannelse, møde nye venner og udvikle sig til en selvstændig voksen så vidt muligt.
En STU arbejder derfor på at skabe en balance mellem social aktiviteter og faglige kompetencer, såvel som at skabe et samarbejde blandt eleverne der styrker deres engagement og motiverer dem til at være aktive deltagere i undervisningen og de forskellige fritidsaktiviteter der tilbydes. Endvidere driver Ledestjernen, som er en specifik STU i Haslev, en virksomhed i form af en dyrehandel, med dertilhørende service samt aktiviteter for eleverne der ønsker at opnå erfaring med dette.
Unge personer med særlige behov kan ansøge om et institutionsophold på en STU i Haslev såfremt der er sociale, mentale eller fysiske årsager til, at de ikke kan afslutte en ordinær uddannelse i landet. Her vil det primært være selve uddannelsen man søger adgang til, men der kan også være tale om botilbud og tilknytning hertil.
Det koster ikke noget at blive student på en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU), og er derfor et oplagt alternativ hvis ansøgeren tidligere har haft problemer med at gennemføre en gymnasiel uddannelse for eksempel, ikke føler sig i stand til at indgå i det sociale samvær, eller opfylde de faglige krav der findes på en traditionel uddannelse.
Det kræver dog at uddannelsesvejledningen er anerkendende overfor behovet for et forløb på STU. Her vil det være nødvendigt at ansøgeren kommer i dialog med en udpeget vejleder, der først og fremmest vil rådgive ansøgeren om mulighederne, og også kortlægge ansøgerens evner og studiemæssige baggrund.
For at kunne starte på STU, vil det også være nødvendigt at vejlederen indstiller ansøgeren til visitationsudvalget der vil træffe det afgørende valg.
Som udgangspunkt tager det 3 år at læse på STU. I løbet af uddannelsen kan hver enkelt elev have en række forskellige fag og målsætninger baseret på deres interesser, ønsker og evner. Dette vil blive kortlagt i den såkaldte uddannelsesplan, der bliver lagt i fællesskab med kyndige vejledere ved studiestart.
Denne plan er med til at sikre en tryg oplevelse, der samtidig er interessant for eleven, såvel som realistisk i forhold til de faglige, personlige og sociale færdigheder der ønskes indlært. I takt med uddannelsen skrider frem, kan denne uddannelsesplan ændres løbende alt efter behov, og typisk vil man gennemgå og eventuelt revidere planen 2 gange om året for at sikre et smidigt forløb.
De gældende regler for STU betegner forløbet som en fuldtidsuddannelse, hvor eleven typisk vil få et skema lagt uge for uge der udspecificerer de nødvendige fag og kurser der skal deltages i. Her vil man først og fremmest vægte elevens egne ønsker og evner, men det er også muligt at planlægge i fællesskab med forældre eller værger.
Har den studerende indgået aftale om botilbud og fået tilknytning hertil, vil der yderligere være mulighed for støtte og aktiviteter, såvel som et samarbejde og eventuel beskæftigelse i fritiden for at styrke indlæringen og opnå en solid balance mellem studie- og privatliv.
Selvom de enkelte fag og elementer kan variere fra student til student på et STU forløb, vil den overordnede struktur typisk følge en række overordnede kategorier som beskrevet nedenfor.
I løbet af uddannelsen på STU vil hver elev gennemgå en række fag der har til formål at styrke elevens forståelse for, og evner til at klare sig i hverdagen. Her kan emner som indkøb, hygiejne, rengøring, madlavning, regnskab og budgettering for eksempel være oplagte områder at fokusere på, alt afhængigt af elevens ønsker og fremtidsmuligheder.
I samråd med uddannelsesplanen, vil der også blive tilbudt valgfag og kurser der specifikt er møntet den enkelte elevs interesser og evner. På STU i Haslev vil eleven vælge et såkaldt linjefag, der kommer til at sætte kursen for hvilke valgfag og emner som den studerende vil blive tilbudt. Her kan der eksempelvis være håndværk, E-sport, matematik, biologi, dansk, eksamensfag, handel, brætspil og meget mere.
For at hjælpe eleverne på STU med at opnå erhvervserfaring og blive bekendt med forskellige muligheder på arbejdsmarkedet, vil de undervejs blive tilbudt praktikophold på egnede steder. Som minimum skal hver elev have 3 praktikophold i løbet af den 3-årige uddannelse. Her vil der være forskellige niveauer, hvor eleven eksempelvis kan komme til primært at observere, eller engagere sig mere i arbejdet alt efter deres ønsker og evner.
På STU forløbet arbejdes der ud fra et mål om at give hver elev støtte og færdigheder for at opnå en positiv fremtid samt muligheder i tilknytning hertil. Derfor tilbydes der på STU aktiv støtte og et samarbejde med vejledere i forbindelse med jobsøgning og beskæftigelse for unge i tiden op til deres ophold på studiet bliver afsluttet.
Det kan eksempelvis dreje sig om beskyttet beskæftigelse eller aktivitetstilbud for at sikre et passende job der gør det muligt for hver enkelt studerende at tilpasse sig til og blive en af samfundet. Her kan Faxe Kommune også spille en vis rolle, men det vil primært være kontaktpersoner som eleven allerede kender til der varetager den daglige vejledning og rådgivning.
Eksempelvis tilbyder stjernen et tilbud om beskyttet bekæftigelse i deres egen dyrehandel, hvor eleverne lærer at indgå i en virksomhed, og får kontakt til dyr og de lokale beboere i området der kommer forbi.
Når den studerende har afsluttet deres forløb på STU, bliver eleven tildelt et kompetencebevis og eventuelle andre besviser og papirer for gennemført undervisning. I tilknytning hertil, vil de enkelte fag, praktikophold og andre aktiviteter eleven har gennemgået undervejs på STU forløbet, spille en rolle i at skabe det samlede overblik over studentens bevis.
Dette bliver som nævnt tidligere, baseret på den uddannelsesplan der vil fungere som den anerkendende dokumentation for at eleven er egnet til beskæftigelse. Her anbefales det, at eleven og eventuelt forældre/værger løbende sikrer sig at STU er bekendt med de interesser og eventuelt den ønskede beskæftigelse som eleven gerne vil ende ud med at opnå, for bedst muligt at kunne opnå en balance mellem undervisning og mulige arbejdspladser.
Elever behøver derfor ikke nødvendigvis egenkapital eller indskud fra forældre/værger for at kunne deltage i undervisningen på STU. Selvom der ikke tildeles SU, vil det være muligt at søge om uddannelseshjælp til personer der ikke er på førtidspension. Til personer på førtidspension der ønsker at begynde en uddannelse på STU, vil der være et lignende tilbud om økonomisk støtte såfremt man klassificeres som aktivitetsparat.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4.7 / 5. Antal vurderinger 3
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved