Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Faxe Kommune gør det muligt for unge med særlige behov, som del af deres målsætning om at byde på uddannelser i form af en 3-årig særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse, også kaldet STU. Dette fungerer som et alternativ til andre uddannelser i det almene system, og er specifikt møntet på de unge der ikke menes at kunne fuldføre en ordinær uddannelse.
I samarbejde med både kommunen, STU-skolen og trænede vejledere, vil der blive lagt en unik uddannelsesplan for hver enkelt elev, der danner rammen for de tre års forløb. Håbet er at give eleverne de nødvendige færdigheder til et selvstændigt liv, både i form af praktiske kompetencer, såvel som støtte den personlige og sociale udvikling ved hjælp af undervisning.
På uddannelsen vil der, hvor det er nødvendigt, blive opretholdt tæt kontakt med elevens forældre, pårørende, værger eller andre relevante relationer. Derudover er elevens familie og netværk altid velkomne til at besøge under forløbet for at yde støtte og opbakning, og vil blive inviteret til en række arrangementer gennem årene.
Som studerende på STU i Faxe, vil de unge mellem 16 og 25 år kunne vælge mellem mange linjer der danner grundlaget for uddannelsen. Der tages højde for elevens interesser og evner, for at skabe et miljø der føles trygt, tilpas udfordrende og motiverende. Derfor kan der vælges mellem alt lige fra teater og musik, madlavning, E-sport og håndværksfag.
Hver STU institution er forskellig i forhold til de tilbud og aktiviteter der tilbydes. Faxe er interessant af flere årsager, ikke mindst fordi de tilbyder deres elever mulighed for at omgås og arbejde med heste og får, der både skal passes og plejes, ligesom der om foråret også vil være mulighed for at overvære nye føl og lam blive bragt til verden.
Samtidig gør STU Faxe også op i udendørslivet på andre områder. For eksempel er der adgang til bådture, bålhytter og paddleboards, for at eleverne kan udforske deres evner i naturen og indfri der interesser på dette område.
Den smukke natur og de rolige omgivelser kan spille en stor rolle for studerende i Faxe, både hvad angår de mange aktiviteter og valgfag der er til rådighed, såvel som en økologisk køkkenhave.
Mange elever udviser derfor interesse i at arbejde i køkkenet der er bemandet af en professionel køkkenchef, og her vil det være muligt at tilegne sig praktisk erfaring, såvel som nødvendige kvalifikationer i form af et hygiejnebevis, blive oplært i fødevarehygiejne og fødevaresikkerhed, såvel som tage en eksamen der dækker deres tid her.
Endvidere er det også muligt for de studerende at engagere sig i mere praktiske projekter, der kan involvere kunst- eller byggebranchen.
Eksempelvis tilbydes der i Faxe adgang til og undervisning på deres smedeværksted af faglærte professionelle, gennemførelse af et lovpligtigt sikkerhedskursus for svejsning. Dette ophold kan muligvis føre til erhvervspraktik og job efter uddannelse, eller blot være begyndelsen på en ny og spændende hobby.
Hvad angår de egentlige skolefag som dansk og matematik, er det også muligt for de studerende at opnå kvalifikationer der tæller på et 9. klasses niveau, eller endda et HF niveau alt afhængigt af ønsker og evner. I denne forbindelse vil det være muligt for eleven at studere på STU College Lindersvold, eller besøge VUC for at tage denne type fag der i et mere traditionelt miljø.
Sideløbende med undervisningen på STU i Faxe, vil det også være nødvendigt for eleven at komme ud på praktikophold. I modsætning til mere ordinære praktikophold, vil dette dog blive tilpasset hver enkelt elev ud fra deres behov og evner. Eleven kan blot observere fremfor at være i fuld praktik, men det er også muligt for de studerende at prøve kræfter med reelt arbejde på rigtige arbejdspladser.
Her har Faxe Kommune og STU ordningen på Lindersvold dannet en række aftaler og partnere gennem tiden, der udviser forståelse for, og interesse i at hjælpe de unge med særlige behov på disse punkter. Vejlederne på STU forløbet vil rådgive omkring specifikke praktikpladser, og elevens interesse vil selvfølgelig blive vægtet højt.
Disse praktikophold vil ikke blot fungere som en måde at give eleverne en unik indsigt i arbejdslivet, men kan også fungere som en måde at afklare potentielle job for de studerende efter endt uddannelse. I samarbejde med Jobcenter Faxe, vil der kunne planlægges fremtidsmuligheder og eventuelle jobsamtaler når eleven har bestået STU forløbet.
En væsentlig del af uddannelsen på STU arbejder på at give de unge en række værktøjer og redskaber, såvel som kompetencer og træning i at opnå et selvstændigt liv som voksen. Dette indebærer eksempel øvelser der er designet til at give medbestemmelse for eleverne i deres hverdag, såvel som fokus på at de også kan tage ansvar for deres eget liv i det omfang der er muligt.
Studerende der vil have gavn af kurser og vejledning omkring konflikthåndtering vil også få dette tilbudt, hvilket kan ske enkeltvis, eller i et fællesskab af mindre grupper efter behov og ønske.
Personalet vil jævnligt holde afklarende møder og samtaler hvor nødvendigt, ligesom de løbende overvåge og rådgive i forhold til hvilke kurser og hvilken undervisning der måtte være relevant under uddannelsen, for at opnå en stærk balance og de bedste resultater.
Elever der udviser ønske om at bo alene kan eksempelvis blive tilbudt træning i huslige opgaver og pligter såsom madindkøb, håndtering og tilberedning af fødevarer, rengøring, personlig hygiejne, styring af budget eller få hjælp til at klare sig selv i det offentlige under transport, museumsbesøg eller på caféer m.v.
Personalet på STU Lindersvold har de nødvendige erfaringer og ekspertiser, der gør det muligt for dem at kommunikere med eleverne på en individuel og effektiv måde.
Her kan der eksempelvis være tale om unge med læsebesvær hvor man vil arbejde med kommunikationsformer som visuelle hjælpemidler, piktogrammer eller lignende alt efter behov. Der vil også være personale i stand til at kommunikere på tegnsprog, ligesom elektroniske hjælpemidler kan indgå som del af undervisningen hvor nødvendigt.
Ligeledes vil der også kunne tilbydes motorisk støtte i form af terapeutiske øvelser eller specialdesignede redskaber som ergonomiske stole eller skriveredskaber for at kompensere for eventuelle fysiske udfordringer.
Personalet er desuden i stand til at håndtere udadreagerende adfærd på en effektiv og rolig måde, der har til formål at forhindre eskalering og sikre en positiv dialog og afslutning på eventuelle episoder.
Eleverne vil også blive tilbudt at være en del af fællesskaber i flere forskellige sammenhæng. Det kan både være i selve undervisningen, såvel som ved fritidsprojekter og aktiviteter med andre institutioner, opholdssteder og STUer.
Eksempelvis ligger STU College Lindersvold tæt på en højskole, et botilbud, en heldagsskole og et opholdssted, der alle samarbejder hvor muligt omkring et samlet fællesskab. Det er ofte med til at give eleverne nogle unikke oplevelser, og chancen for at danne nye relationer.
Sideløbende med uddannelsen på STU, vil det være muligt for studerende at søge om ophold på det midlertidige botilbud kaldet MosaikHusene der ligger tæt på. Der er et begrænset antal pladser, da hver enkelt studerende får deres eget værelse, samt adgang til fælles opholdsstue, køkken toilet og bad.
Boligerne er indrettet og derfor velegnede til unge der har forskellige udfordringer som det er typisk for studerende på STU, ligesom der også er nattevagt til stede for at sikre et trygt miljø og hurtig hjælp om nødvendigt.
Elever på en STU uddannelse er ikke berettiget til normal SU. Derimod kan de søge om uddannelseshjælp, der har de samme satser og puljer som SU har. På denne måde vil det være muligt for de studerende at have en grundlæggende økonomi uden at skulle arbejde ved siden af deres studier.
Der er dog visse forudsætninger for at kunne få tildelt uddannelseshjælp. Eksempelvis kræver det at den studerende på STU ikke har en erhvervsuddannelse i forvejen, og at der ikke forekommer andre ydelser der kan dække behovet for forsørgelse, såsom pension eller lignende.
For at anmode om uddannelseshjælp, skal man henvende sig til kommunen. Der vil som minimum være 4 samtaler med eleven og eventuelt forældre/værger for at identificere om betingelserne for uddannelseshjælp er opfyldt.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 4.7 / 5. Antal vurderinger 3
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved