Opret din STU helt gratis på siden
By
Botilbud
Antal pladser
Brønshøj byder unge med særlige behov muligheden for at læse på en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, såfremt visse krav er opfyldt. De unge skal være i alderen 16 – 25 år, ikke kunne gennemføre undervisning på ordinære uddannelser, og være i stand til at deltage aktivt i 21 timers skoleforløb om ugen.
Uddannelsen tager 3 år at gennemføre, og bliver planlagt med fokus på den enkelte elev. Dette betyder, at eleverne er med til at bestemme hvilke fag og aktiviteter forløbet indeholder. Samtidig vil personalet yde ekstra støtte, for at give de studerende gode vilkår og skabe et trygt og inkluderende miljø.
Undervejs vil eleverne prøve kræfter med faglig undervisning, praktiske opgaver, praktikophold ude blandt virksomheder og blive tilbudt træning og øvelser der har til formål at styrke deres personlige kompetencer, og udvikle deres sociale færdigheder.
Studenter der er egnede til et forløb på STU vil typisk have en eller flere udfordringer i hverdagen, der gør det svært for dem at læse på andre uddannelser der ikke har det samme høje niveau af støtte og vejledning.
Der kan eksempelvis være tale om psykiske lidelser, indlæringsvanskeligheder, fysiske handicap, nedsat hørelse eller syn, men der er ingen faste krav om specifikke diagnoser eller vanskeligheder, og derfor skal hver enkelt elev vurderes individuelt.
STU er designet til at være et støttende miljø for samtlige studerende, hvilket blandt andet kan ses ved at specialpædagogisk støtte er tæt integreret på forløbet for at sikre aktiv deltagelse og at de unges behov bliver opfyldt.
Samtidig vil der tages hensyn til eleverne i forhold til deres personlige interesser, både hvad angår selve undervisningen, såvel som fritidsaktiviteter og sociale arrangementer.
Det vil være op til kommunen at vurdere hvilke unge personer der er egnede til at studere på STU. Derfor kan man ikke sende en ansøgning direkte til den enkelte skole der tilbyder et STU-forløb, og i stedet skal man kontakte uddannelsesvejledningen.
Hver person der søger om optagelse på STU bliver tildelt en UU-vejleder der vil være fast kontaktperson, og stå for selve processen omkring ansøgningen. Til at starte med, vil den unge blive indkaldt til et møde, hvor behovet for en treårig uddannelse skal afklares.
Dette indebærer en gennemgang af den unges erfaring med andre uddannelser, en samtale omkring forventninger, målsætninger og interesser angående selve forløbet og tiden efter fuldendt uddannelse.
Ansøgerne skal også kunne dokumentere et aktuelt behov for den særlige støtte der tilbydes på STU, typisk i form af diagnoser, udtalelser fra psykologer, læger eller lignende, for at sikre programmet målrettes og tilpasses den enkelte elevs specifikke udfordringer og potentiale.
Såfremt de forskellige krav er opfyldt, vil vejlederen derefter i samarbejde med den unge skabe en uddannelsesplan, der ligger til baggrund for hvilke fag, emner, aktiviteter og praktikophold eleven vil stifte bekendtskab med på STU.
Selve uddannelsen på STU er gratis. Elever der går på STU har desuden mulighed for at få økonomisk hjælp så de ikke behøver arbejde ved siden af deres studie, hvilket giver dem ro og overskud til at fokusere på den personlige udvikling, faglige læring og sociale aktiviteter.
I modsætning til støtten på andre uddannelser, er det ikke SU man modtager på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse, men i stedet et unikt tilbud kaldet uddannelseshjælp. Elever skal være fyldt 18 år for at kunne søge om dette månedlige tilskud.
Det er også muligt at søge om støtte til transportomkostninger, såvel som et aktivitetstillæg der dækker udgifter eleven måtte have når de skal deltage i arrangementer eller aktiviteter uden for skolen.
Når eleven starter på STU, vil de blive budt velkommen med en rundvisning og introduktion til personalet. Derefter vil der blive lagt et skema for hver enkelt elev, baseret på dennes uddannelsesplan.
Formålet vil være at styrke elvernes faglige kompetencer, samt give alle elever muligheden for beskæftigelse, fremtidig uddannelse eller andre veje i livet der kan føre til et selvstændigt voksenliv.
Dette sikrer, at alle studerende får en tilpasset skolegang der kan hjælpe dem med en stabil hverdag i trygge rammer. Uddannelsesplanen er et fleksibelt værktøj, der undervejs i forløbet kan blive ændret efter behov, både på elevens egen opfordring, eller hvis personalet vurderer det nødvendigt.
Uddannelsesplanen for hver enkelt studerende er helt centralt for studietiden, og som udgangspunkt bliver der planlagt 2 samtaler om året, hvor eleven og personalet sammen kan diskutere elevens trivsel, udvikling og mål for fremtiden.
I løbet af disse samtaler, vil det være muligt at vurdere om planen stadig passer til elevens behov og evner, eller om det måtte være hensigtsmæssigt at justere indholdet i planen eller undervisningen.
Det kan også vurderes fordelagtigt at ændre i antallet af aktiviteter eller lignende, for at give hver enkelt elev de bedste forudsætninger for et succesfuldt forløb.
På STU bliver der arbejdet ud fra et princip omkring at hver elev skal opnå et vist niveau i forhold til deres almene dannelse. Det betyder i praksis, at de studerende både gennemgår obligatoriske skolefag, samt forskellige valgfag og aktiviteter der udvikler deres praktiske, personlige og sociale kompetencer.
Eksempelvis vil de unge studere klassiske fag som dansk og matematik, IT og engelsk, samfundsfag og lignende. Derudover, vil eleverne få tilbudt en liste med valgfag som de kan vælge mellem, alt afhængigt af elevernes interesser og evner.
Disse valgfag spænder bredt, og inkluderer noget for enhver smag. Hver enkelt STU i Brønshøj har unikke fag, men typisk finder man kreative fag som kunst og musik, madlavning og havearbejde, såvel som mere praktiske fag i form, af håndværk og mekanik.
Personalet vil også støtte eleverne til at opnå en større følelse af selvstændighed gennem deres forløb på STU. Her kan den enkelte studerende anmode om individuel undervisning eller vejledning i forhold til specifikke situationer de måtte have udfordringer med, eller de kan indgå i et gruppemiljø hvor der bliver undervist i fællesskab.
Eleverne kan for eksempel deltage i grupper hvor der øves kommunikation, evnen til at føre en samtale og aflæse kropssprog på en tryg og inkluderende måde. Det vil også være muligt for de studerende at få støtte til tage tage offentlig transport selv, hvor der kan øves specifikke ruter, generel forståelse af køreplaner, eller håndtering af uforudsete situationer som forsinkelser.
Samtidig vil der blive afholdt forskellige arrangementer og aktiviteter i løbet af perioden på en STU uddannelse. Disse kan variere i forhold til deres indhold, men vil som udgangspunkt have til formål at styrke samarbejdet mellem eleverne, give de studerende mulighed for at danne nye venskaber eller forhold, og forhåbentlig give hver enkelt ung en forståelse for fællesskabet som en helhed.
Formålet med et forløb på STU vil som udgangspunkt være at give eleverne de nødvendige erfaringer og færdigheder til at begå sig på arbejdsmarkedet, eller tage en videre uddannelse.
Her spiller praktikophold en væsentlig rolle, da det kan hjælpe eleverne med at forstå deres muligheder og afprøve deres egne evner i trygge rammer.
I løbet af den treårige uddannelse vil de studerende komme ud på en række forskellige virksomheder af forskellig varighed. Dette bliver tilpasset hver enkelt student, så deres målsætning og interesser følger med i forhold til deres evner og egnede tempo.
Skulle det være nødvendigt, kan eleven få en fast ledsager med under opholdet der kan yde ekstra støtte og vejledning. Omvendt kan den studerende prøve kræfter med et mere selvstændigt praktikforløb.
Uanset elevens forudsætninger og udfordringer, vil forløbet på STU arbejde på at udruste hver enkelt studerende med færdigheder der kan føre dem videre i livet.
Det kan både være i forhold til praktiske kompetencer, men fokuserer også på at give dem et indblik i hvilke muligheder de realistisk set har.
Derfor vil livet efter STU også være meget forskelligt for hver enkelt elev der afslutter forløbet. Nogle kommer direkte i fast arbejde, andre søger et fleksjob eller beskyttet beskæftigelse. Andre elever har derimod et ønske om at læse en videregående uddannelse.
Flere skoler i Brønshøj tilbyder også hjælp med botræning til de unge der måtte have et ønske om at flytte hjemmefra. Her kan der blive undervist i personlig hygiejne, indkøb af dagligvarer, rengøring og mere, alt efter behov og ønske.
I de sidste 6-12 måneder af forløbet på en STU uddannelse, vil personalet i samarbejde med eleven fokusere på at forberede så godt som muligt på disse fremtidsønsker.
Der kan være tale om specifik vejledning til at søge jobs, eller ekstra undervisning og praktiske øvelser i visse fag der kan gøre det muligt for eleven at bestå en kompetencegivende eksamen.
STU, som står for “særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse,” er en treårig uddannelse målrettet unge med særlige behov. Denne uddannelse er skræddersyet til at imødekomme de individuelle behov hos unge, der ikke har mulighed for at gennemføre traditionelle ungdomsuddannelser. Fokus er på at styrke elevernes personlige, sociale og faglige kompetencer.
Hvis du udfylder formularen, vender STU’en hurtigst muligt tilbage til dig.
Hvordan vil du vurdere oversigten?
Samlet 3.7 / 5. Antal vurderinger 27
Ikke nok bedømmelser endnu
Svanevej 22, 2400 København NV
CVR: 44877279
©2024 All Rights Reserved