Indhold i et STU-kompetencebevis
Et STU-kompetencebevis, som man får efter endt STU indeholder typisk:
- Personlige oplysninger
- Elevens navn og cpr-nummer
- Navnet på den STU-institution, hvor uddannelsen er gennemført
- Beskrivelse af uddannelsesforløbet
- Oversigt over de faglige, personlige og sociale områder, eleven har arbejdet med
- Eventuelle praktikforløb og arbejdsmarkedserfaringer
- Opnåede kompetencer
- Specifikke færdigheder inden for fx IT, kommunikation, hverdagsmestring, erhvervstræning osv.
- Individuelle mål og udvikling under forløbet
- Deltagelse i kurser og aktiviteter
- Fx førstehjælpskursus, hygiejnebevis, køkkenhygiejne, transporttræning, økonomistyring osv.
- Eventuelle certificeringer
- Hvis eleven har opnået relevante beviser eller kvalifikationer under STU’en, fx kørekort til knallert, AMU-kurser, FVU-dansk/matematik mv.
Hvad kan man bruge STU-kompetencebeviset til?
- Job og beskæftigelse: Beviset kan bruges til at dokumentere kompetencer over for en arbejdsgiver, især hvis den unge søger fleksjob eller beskyttet beskæftigelse.
- Videre uddannelse: Beviset kan vise, hvilke færdigheder eleven har tilegnet sig, hvis de vil videre til fx FVU, EGU eller anden særlig tilrettelagt uddannelse.
- Personlig udvikling: Det kan være en motivation for den unge, da det tydeliggør deres fremskridt og styrker.
STU-kompetencebeviset erstatter ikke en eksamen eller et traditionelt uddannelsesbevis, men det er en vigtig dokumentation af den unges udvikling og læring under STU-forløbet.
Kan et STU-kompetencebevis være en del af en realkompetencevurdering?
Ja, et STU-kompetencebevis kan indgå i en realkompetencevurdering (RKV), hvis den unge ønsker at fortsætte i uddannelse eller søge beskæftigelse. En realkompetencevurdering er en individuel vurdering af en persons samlede viden, færdigheder og erfaringer – både fra uddannelse, arbejde og hverdagsliv. Formålet er at afklare, hvilke kompetencer personen allerede har, og om de kan give merit eller adgang til et uddannelsesforløb.
STU-kompetencebeviset dokumenterer de færdigheder og erfaringer, eleven har opnået under uddannelsen, herunder praktisk erfaring fra praktikforløb, træning i faglige og sociale kompetencer samt eventuelle certifikater eller HF-enkeltfag, hvis de har været en del af elevens uddannelsesplan. Ved en realkompetencevurdering kan dette bevis bruges som grundlag for at vurdere, om eleven kan få:
- Merit eller adgang til en uddannelse som FVU (Forberedende Voksenundervisning), AVU (Almen Voksenuddannelse) eller EGU (ErhvervsGrundUddannelse).
- Anerkendt tidligere læring i forbindelse med et AMU-kursus, en erhvervsuddannelse eller anden voksenuddannelse.
- Afklaring til job og beskæftigelse, hvor kompetencerne kan hjælpe med at finde et passende job eller arbejdsområde, især ved fleksjob eller beskyttet beskæftigelse.
Selvom et STU-kompetencebevis ikke er en formel eksamen eller erhvervskompetence, kan det altså være en vigtig del af en realkompetencevurdering, da det giver et struktureret billede af elevens evner og udvikling.